Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Stan za sekundu

Stan se vyjme z obalu a vyhodí do výšky. Na zem dopadne postavený. Takhle jednoduše funguje takzvaný sekundový stan.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ráno zmuchlat, večer vyhodit. (Vteřinový stan) - Autor: Quechua • Autor: Respekt
Fotografie: Ráno zmuchlat, večer vyhodit. (Vteřinový stan) - Autor: Quechua • Autor: Respekt

Stan se vyjme z obalu a vyhodí do výšky. Na zem dopadne postavený. Takhle jednoduše funguje takzvaný sekundový stan. René Kujan, spolupracovník outdoorového časopisu Hory doly, v něm nocoval dva týdny na cestě přes Laponsko a souhlasí: nechat, ať se sám postaví, trošku narovnat, přikolíkovat, a stan je hotov. Vteřina to není, ale rozhodně to prý netrvá víc než minutu.

Vtip spočívá v pružných plastových prutech, z nichž je konstrukce. Večer se samy narovnají do tvaru stanu, ráno se natlačí do obalu, což ani není moc složité. Vznikne kulatý plochý balík poněkud nepraktického tvaru želvy sloní z Galapág. Přesněji, disk má průměr třicet až sedmdesát centimetrů, podle velikosti stanu. Pokud ovšem cestujete lodí nebo autem, nijak to nevadí. „Viděl jsem to poprvé ve Francii, tam se jinak než autem do kempů skoro ani nejezdí,“ vzpomíná Bohumír Šalamon, který vteřinové stany Quechua do Česka dováží a prodává za cenu od dvou a půl tisíce korun.

Dojet autem do kempu a snad se i umýt teplou vodou, to je praxe, kterou národ Boba Hurikána stěží může nazvat tábořením. Inovace ale postupují i ve stanech do divočiny: materiály jsou stále nepromokavější a prodyšnější, většinou stačí jedna vrstva oproti dosavadním dvěma, tyčky jsou ze stále ušlechtilejších a lehčích slitin. Mladý designér Cam Brensinger z Rhode Islandu přišel dokonce na to, že nemusí být žádné. Namísto tyčkové konstrukce jsou ve stanech, které vyrábí pod značkou Nemo, jen tunýlky, které se nafouknou vzduchem. Stan pro dvě osoby tak váží 1,6 kilogramu.

Neví se úplně jistě, kolik je na světě táborníků, ovšem ví se, že uprchlíků je kolem 35 milionů. Také oni plus oběti zemětřesení a dalších katastrof tvoří vděčnou klientelu výrobců stanů. Ovšem uprchlické stany například v Afghánistánu se prý kvůli větru trhají už za tři týdny. Will Crawford a Peter Brewin, mladí absolventi designu z Londýna, vynalezli pro ten účel stan z betonové textilie. Je poskládaný do balíku, do kterého se nalije voda. Nechá se odstát, pomocí pumpy se nafoukne, zatvrdne a za dvanáct hodin je hotov. Ani betonový stan do batohu nesbalíte, nabízí ovšem komfortní táboření například v ostré palbě, mrazu a při požáru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2008 pod titulkem Stan za sekundu