Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sám sobě neutečeš

Je to velký příběh a není těžké se v něm najít. Ať už jste rodičem dospívajícího mladíka či dívky, kterým se vám nedaří porozumět. Nebo pokud sami přemýšlíte o úniku z civilizace, která vás svým hlukem ubíjí, a chcete raději hledat samotu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Konečně klid. (McCandlessův autoportrét nalezený ve fotoaparátu u jeho mrtvého těla) - Autor: Wikipedia • Autor: Respekt
Fotografie: Konečně klid. (McCandlessův autoportrét nalezený ve fotoaparátu u jeho mrtvého těla) - Autor: Wikipedia • Autor: Respekt

Je to velký příběh a není těžké se v něm najít. Ať už jste rodičem dospívajícího mladíka či dívky, kterým se vám nedaří porozumět. Nebo pokud sami přemýšlíte o úniku z civilizace, která vás svým hlukem ubíjí, a chcete raději hledat samotu. Své místo v tomto příběhu ale můžete najít i tehdy, když naopak žijete v uspokojení ze soužití s ostatními lidmi. Zaujme dokonce i ty, kteří hodí za hlavu rádoby filozofické interpretace recenzenta a prostě budou chtít zhlédnout film či si přečíst knihu o mladíkovi jménem Christopher McCandless.

O muži, který se vydal na dobrodružnou pouť s tragickým koncem, aby našel jednoduchou pravdu. Do českých kin právě míří film, v knihkupectvích je kniha a v hudebních obchodech soundtrack s totožným názvem – Útěk do divočiny. A vše stojí za to.

Dlouhá pouť

Útěk do divočiny je americkou obdobou české Cesty z města. Mnohem syrovější, upřímnější a také důvěryhodnější. Možná proto, že se tenhle příběh skutečně odehrál. Pokud si vezmete do rukou knihu Jona Krakauera, s velkou pravděpodobností vás nepustí a bude ve vás probouzet silnou vizuální představivost. Nelze se tedy moc divit tomu, že známý herec a v poslední době i režisér Sean Penn usiloval celých deset let o to, aby příběh mohl natočit. Ale začněme popořadě.

Na začátku devadesátých let byl Jon Krakauer vyslán redakcí časopisu Outside, aby napsal článek o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].