Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

On-line rozhovor se senátorem Jiřím Pospíšilem

Nechali by si naši zákonodárci sebrat imunitu? Mohli by být stejně jako my trestně stíháni?

Nechali by si naši zákonodárci sebrat imunitu? Mohli by být stejně jako my trestně stíháni?

Miloš PM ([email protected])

Zákonodárcům nikdo imunitu „sebrat“ nemůže. Mohou si ji omezit nebo zrušit sami. Domnívám se, že když už Senát dvakrát souhlasil se zrušením imunity v oblasti obecných trestných činů, tak se to dříve či později stane. Lidé zatím vždy udělali to, co si vymysleli, že udělají, a pak často i litují. A po vyčerpání ostatních možností se umějí chovat racionálně. Poslanci nemohou věčně tvrdit, že imunitu potřebují, když Senát už dvakrát odhlasoval, že o ni nestojí.

Jak dopadá porovnání rozsahu imunity našich a západoevropských zákonodárců?

Jaroslav

Imunity jsou v Evropě roztodivné, ale většinou v zemích bývalé habsburské monarchie vlastně stejné. Jinak většinou menší, ve většině zemí také doživotní. Ono nestíhat a nikdy nestíhat je ve vztahu ke konkrétnímu činu to samé. Někde je stíhání odloženo, někde je imunita omezena jen na dobu před zasedáním, při zasedání a po zasedání parlamentu, ale pak zjistíte, že zasedá nepřetržitě. Ně-které země mají imunitu úplnou, to znamená, že platí a nehlasuje se o ní, někdy se hlasuje dvoustupňově. To znamená, že souhlasí se stíháním bez omezení, že souhlasí se stíháním na svobodě a že nesouhlasí se stíháním. V řadě zemí existuje přestupková imunita, to je, že přestupky se neprojednávají. Skoro nejsou dvě země, kde by to bylo stejné, zejména stejně napsané. Ale opravdu platí, že u nás a v jiných postkomunistických zemích, které byly předtím v rakousko-uherské monarchii, jsou větší, než je v Evropě zvykem.

Odkud přijde prvotní popud k vypracování zákona o omezení poslanecké imunity?

Václav

U nás to bylo tím, že nám přišel z Poslanecké sněmovny nic neřešící zákon o odkladu trestního stíhání, který vlastně imunitu rozšiřoval na všechny, a třeba konkrétně u mě, kdybych se dopustil v roce 1990 nějakého trestného činu, tak by mě za federálu nemohli stíhat, pak by mohli stíhat od doby vzniku České republiky do vzniku Senátu, a protože to obvykle za tři roky nestihnou, tak by mohli pokračovat ve stíhání v roce 2013, kdy mi pravděpodobně mandát skončí tím, že už nebudu kandidovat.

Jak dlouho trvá vypracování takového zákona?

Lenka Pitrová

Tento návrh například byl podán na jaře 2006 a jeho projednávání skončilo nyní. Kdyby nebyl zamítnut, trvalo by to ještě několik měsíců. Počet lidí pracujících na návrhu se liší v různých fázích. Mimo projednávání různých institucí jsou to dva lidé. Ti mají před podáním řadu schůzek s různými odborníky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2008 pod titulkem On-line rozhovor se senátorem Jiřím Pospíšilem