Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Všech 27 členských států Evropské unie podepsalo v Lisabonu unijní smlouvu, která nahradila odmítnutou, ale tolik potřebnou kontinentální ústavu. Blížící se vánoční svátky pokoje a míru rozpoutaly tradiční vlnu krádeží stromků v českých lesích. Činohra Národního divadla uvedla premiéru Babičky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Všech 27 členských států Evropské unie podepsalo v Lisabonu unijní smlouvu, která nahradila odmítnutou, ale tolik potřebnou kontinentální ústavu. Blížící se vánoční svátky pokoje a míru rozpoutaly tradiční vlnu krádeží stromků v českých lesích. Činohra Národního divadla uvedla premiéru Babičky. O brzkém a neodvratném vyhlášení nezávislosti Kosova jednal v Ostravě premiér Mirek Topolánek se svými kolegy ze zemí Visegrádu. Zdravotní pojišťovny se rozhodly připlácet kuřákům na léky pro odvykání. Při vybíjení brokovnice po honu trefil jeden myslivec druhého myslivce do prsou v lese u Kočí na Chrudimsku. Poporostl trh biopotravin. Tak silné zdražení se čekalo až příští rok, komentovaly Hospodářské noviny skutečnost, že překvapivý nárůst cen vyvolal rekordní 5% inflaci. Ekonomové ohlásili, že éra levných potravin definitivně skončila. „Výdaje rodin se zvýší až o 4400 měsíčně,“ informovalo své čtenáře hlavním titulkem na titulní straně Právo. Letošek byl rokem nákupní horečky a zdá se, že příští rok si kvůli razantnímu růstu cen získá jméno rok inflace, řekl médiím analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Po 27 letech zmrtvýchvstali Led Zeppelin. Ústav jaderného výzkumu v Řeži zabalil 100 tun vyhořelého jaderného paliva ze svých výzkumných reaktorů a poslal je do Ruska. Podzimním mistrem fotbalové ligy se stala Slavie. Přišlo zhruba 90 procent lidí; a zhruba 90 procent bylo proti, popsal starosta Milíčova Jaromír Šlechta, jak v jeho obci dopadlo referendum o možnosti postavit nedaleko vesnice hlubinné úložiště jaderného odpadu. Noviny informovaly, že ve snaze upozornit na vážný problém globálního oteplování na pět minut zhasla velkoměsta v Německu, Švýcarsku a Rakousku. Prezident Václav Klaus představil v Berlíně několika desítkám zájemců německé vydání své knihy „Modrá, nikoli zelená planeta“ pojednávající o tom, že každý, kdo nevylučuje lidský podíl na globálním oteplování, je nepřítel lidské svobody. V centru Prahy byla opět otevřena legendární prvorepubliková cukrárna U Myšáka. EU uvolnila ze svých fondů 355 miliard korun na pomoc českým regionům a na jejich rozvoj. U Kyjeva spadlo soukromé letadlo s pěti českými občany na palubě; nikdo nepřežil. Kvůli „závažnému porušení smlouvy výrobcem“ se vláda na tajném zasedání rozhodla zrušit 20timiliardový kontrakt na dodávku 199 obrněných transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr.

Nehlasovali jsme populisticky, hlasovali jsme pro princip zvýšení rodičovského příspěvku, který nemohl zůstat tak nízký, jak byl, ale vždy jsme současně tvrdili, že vyplácet tuto dávku po čtyři roky je ekonomicky nerealizovatelné, vysvětlil ministr sociálních věcí Petr Nečas (ODS), proč jeho strana před volbami hlasovala pro návrh socialistů na zvednutí rodičovského příplatku, když ho teď po volbách zase rodičům bere. Dobrovolnické hlídky vyrazily na Šumavu hlídat tamní populaci rysů před pytláky v zelených kamizolách. Inspekce ministra vnitra začala vyšetřovat jednoho ze sokolovských policejních šéfů Radka Nedělu pro podezření, že za peníze vynášel místním gangsterům fotografie, adresy a osobní údaje svědků, kteří se proti nim rozhodli svědčit. Čedok koupili Američané. Ženy jsou pružnější, snaživější a lépe chápou komunikaci. Dělali jsme pokusy i s chlapy, ale je to prostě tak, vysvětlila Lidovým novinám podnikatelka Linda Vavříková, proč její firma – zařizující zákazníkům „reálné adrenalinové zážitky“ od jízdy na bagru po let ve stíhačce – používá ke spolupráci výhradně ženy. Zemřel Karl-Heinz Stockhausen. Meteorologové zveřejnili zprávu, že Vánoce v nížinách budou asi na blátě. Drážní kontrola obvinila České dráhy z porušení předpisů, kterého se měly dopustit tím, že letos v říjnu nechaly proslulého pilota F1 Emersona Fittipaldiho při jeho návštěvě Česka řídit rychlovlak Pendolino a neškolený závodník při tom podle inspekce manipuloval pákami tak nešikovně, že mohl „ohrozit vlak i cestující“; dráhy výsledek šetření odmítly. Po Národním divadle oznámilo i Divadlo na Vinohradech, že zřejmě „kvůli technické náročnosti“ nebude schopno uvést novou hru Václava Havla Odcházení. Česká Citibank odešla do Irska.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].