Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Návrat k harpunám

Barevné upoutávky umístěné na malé lodi lákají chodce na „velrybí safari“. Zvídavý návštěvník přístavního mola v Reykjavíku se ihned vydá pátrat po cenách výpravy, která nabízí pozorování majestátních mořských savců v jejich přirozeném prostředí.

Fotografie: Kořist za 50 milionů korun - jenže ji nikdo nechce koupit. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kořist za 50 milionů korun - jenže ji nikdo nechce koupit. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Během moratoria zmizelo velrybí maso z obchodů, mladí Islanďané jej už nejedíBarevné upoutávky umístěné na malé lodi lákají chodce na „velrybí safari“. Zvídavý návštěvník přístavního mola v Reykjavíku se ihned vydá pátrat po cenách výpravy, která nabízí pozorování majestátních mořských savců v jejich přirozeném prostředí. Pět metrů od pokladny Whale Watching Centre se přitom stranou pozornosti turistů tiše kolébají čtyři lodě, jejichž černě natřené trupy zdobí nevýrazné nápisy Hvalur 6 až Hvalur 9. Hvalur islandsky znamená „velryba“ a jmenuje se tak i jediná velrybářská firma na ostrově.

Vloni na podzim lodě Hvalur poprvé po sedmnácti letech vypluly na volné moře. Postupně se vrátily s úlovkem sedmi plejtváků myšok, druhého největšího živočicha na naší planetě, který může měřit až 27 metrů. Pro ochránce přírody tedy jedna strana reykjavického mola představuje lidskou bezcitnost vůči přírodě, strana protější naopak příklad udržitelného a bezbolestného soužití člověka a zvířat.

Nejezděte na Island

Islandská vláda se na vše dívá jinak než ochránci přírody. V roce 2003 povolila lov pro vědecké účely a vloni se rozhodla udělit povolení k odchytu čtyřiceti velryb čistě pro zisk – poprvé od zavedení celosvětového moratoria na komerční lov, k němuž došlo v roce 1986.

Pro zisk dosud velryby zabíjelo pouze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].