Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Fandíme slušně!

Proč vlastně v kultuře neexistují disciplinární komise? Na koho se teď má chudák klavíristka Heléne Grimaudová obrátit, když tvrdí, že ji ředitel festivalu Pražský podzim Pavel Spiroch vyhnal z Rudolfina?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proč vlastně v kultuře neexistují disciplinární komise? Na koho se teď má chudák klavíristka Heléne Grimaudová obrátit, když tvrdí, že ji ředitel festivalu Pražský podzim Pavel Spiroch vyhnal z Rudolfina?

Člověk tomu tak nějak pořád nechce věřit. Francouzka Grimaudová v Praze minulou sobotu před koncertem drážďanské Staatskapelle požádala ladiče, aby jí v Rudolfinu upravil rozsah středních kláves vypůjčeného nástroje. Nebylo to nic troufalého, jiné hudební hvězdy mají na pořadatele často mnohem méně věcné připomínky (zpěvačka Lauryn Hillová si pro nedávné vystoupení ve Stromovce vymohla do šatny masážní vanu), než že se jim takhle prostě nebude hrát dobře.

Ladiči to ale přišlo složité (v tiskové zprávě používá slova jako „aplikace suspenze acetonu a celuloidu“), a proto jí v dobré víře nabídl k půjčení lepší klavír používaný Českou filharmonií speciálně na nahrávání. Nicméně pak jí do šatny podle svědků vtrhl – prý opilý – Spiroch a vyhnal ji i s orchestrem s tím, že takovéhle zpovykance v Praze nepotřebuje.

Jeho jednání něco až nepříjemně připomíná. „Kdo hrál fotbal, tak ví, že při něm se těžko nadává slušně,“ tvrdil ve čtvrtek asistent trenéra fotbalové Sparty Horst Siegl (fanoušci na něj přátelsky pokřikují Siegl Heil! a zdraví ho přitom vztyčenými pažemi), když před disciplinárkou obhajoval Tomáše ŘepkuMartina Abrahama. Tihle hoši se při zápase v Teplicích minulou neděli, tedy den po incidentu v Rudolfinu, postrkovali v přímém televizním přenosu s pořadateli, rozhodčími a kameramanem, přičemž hlasitě používali peprná slova začínající na č, p, z a k, z nichž zde můžeme publikovat pouze termín „kravaťáci“. Disciplinárka dala Řepkovi stop na sedm zápasů, Abrahamovi na čtyři, což je dost směšný trest. Spiroch ale nedostal ani to – nemá mu ho kdo udělit.

V kultuře disciplinárky nejsou, ale naštěstí tu funguje jiný osvědčený kontrolní mechanismus. Mluvčí hlavního sponzora Pražského podzimu už se nechala slyšet, že si v podniku ještě rozmyslí, jestli by třeba ze Spirochova chování neměli pro sebe udělat nějaké závěry. A tohohle se festivaloví úředníci bojí stejně jako ti sparťanští – i tam přišla první pokorná slova provinilců jen krátce poté, co se se svou výčitkou ozvali hlavní donátoři. Sponzoři by si teď měli pořádně dupnout. Spiroch totiž české kultuře neškodí o nic míň než Řepka fotbalu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].