Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Tichá válka o tajné služby

Dá se říct, že ve zpravodajských institucích byla odstartována pro veřejnost sice neviditelná, ale o to důležitější válka o budoucnost.

Dá se říct, že ve zpravodajských institucích byla odstartována pro veřejnost sice neviditelná, ale o to důležitější válka o budoucnost. Dvě ze tří tuzemských tajných služeb jsou vlastně bez šéfa – ředitel Vojenského zpravodajství Jiří Krejčík je na odchodu, civilní rozvědku vede provizorně a tak trochu po partyzánsku ředitel BIS Jiří Lang. A k tomu všemu vláda ohlásila zásadní reorganizaci služeb.

Nový svět

Tajné služby nejsou ztělesněním mytologického dobra, které bojuje proti absolutnímu zlu, nejsou ani viditelným zhmotněním nevybíravých zákulisních her, ve kterých se bojuje o moc nad světem nebo alespoň nad jednou zemí. Je to jednodušší – jejich základním pracovním nástrojem jsou informace.

Ještě před deseti lety měly služby obrovskou výhodu, jejich expozitury v zahraničí pečlivě studovaly otevřené zdroje, analyzovaly je a už tohle jim stačilo ke kralování ve světě informací. Dnes si může skoro každý přečíst všechno sám. Mizí i výhoda znalosti utajovaných informací.

Svět se otevřel a to, co zůstává utajeno, už dávno ztratilo hodnotu zásadní výjimečnosti. Špioni, kteří kradli tajné informace o vědeckých vynálezech nebo data o počtu lidí v jednotlivých armádách, jsou dávno minulostí. Cenné je umět se orientovat v záplavě dat, být perfektní v jejich vyhodnocování, vypíchnout z nich, co bude pro svět důležité v následujících letech a jak to bude souviset s bezpečností planety.

Vlastně jediné, co tajným službám zůstalo z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].