Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Beautiful boy se stále hledá

Kdo si vybavuje krátkou popovou kariéru Juliana Lennona, nejspíš se staví skepticky k jakýmkoli dalším vstupům Johnových ratolestí na hudební scénu.

Fotografie: Celý táta, až na lenonky. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Celý táta, až na lenonky. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Kdo si vybavuje krátkou popovou kariéru Juliana Lennona, nejspíš se staví skepticky k jakýmkoli dalším vstupům Johnových ratolestí na hudební scénu. Ať je však nezatratí předčasně: dosavadní tvorba jednatřicetiletého Seana Lennona, jediného syna Johna a Yoko Ono (o dvanáct let staršího Juliana měl Lennon s předchozí manželkou Cynthií Powellovou), má v sobě velkou jiskru osobitosti. Je zřejmé, že Sean se vymezuje vůči tvorbě obou rodičů – a zároveň dlouhodobě bojuje s očekáváním, která jsou s „mladým Lennonem“ spjatá.

Lennonova výchova

Svět se o něm dověděl z písničky Beautiful Boy, kterou Lennon zpívá na svém posledním albu Double Fantasy. Sean byl vymodlené dítě: narodil se v roce 1975, kdy už jeho rodiče přestávali doufat v potomstvo. Otce zažil chlapec krátkých, ale velmi intenzivních pět roků. Lennon totiž s jeho narozením ukončil svůj alkoholický „ztracený víkend“ a zůstal s ním doma místo Yoko, která pracovala. V Lennonově diskografii kvůli tomu zeje pětiletá mezera: k psaní písní se vrátil až v srpnu 1980, čtyři měsíce před svou násilnou smrtí.

Po Johnově vraždě vyrůstal Sean s Yoko Ono, která ho ostře střežila v obavě před dalším atentátem nebo útokem. Život s avantgardistkou ho nemohl neovlivnit. Matka vyprávění šestiletého Seana zařadila na své album Season of Glass (1981), jako devítiletý přispěl vlastní nahrávkou na albovou poctu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].