Často hledáte, jak…
Obálka vydání 41/2006
41/2006 • 8.–15. 10. 2006

2006/41

Kultura

Co se děje ve světě

Markéta Pilátová

Jsou tři. Jsou to sestry. A všechny jsou od narození slepé. Hrají a zpívají tradiční brazilskou hudbu nejen na zaprášených ulicích a před kostelními vraty severovýchodu, ale také na slavných hudebních festivalech, hudbu pro ně skládá i současný ministr kultury Gilberto Gil.

Událost v umění

Jan H. Vitvar

Za necelé dva měsíce bude vyhlášen letošní vítěz Turner Prize. Favorit štědře honorované soutěže (25 tisíc liber pro laureáta, po 5 tisících pro finalisty) pro výtvarníky žijící v Británii je nejistý.

Muž z umělé hmoty

Jan H. Vitvar

Vychází vzpomínková kniha Josefa Vondrušky: Chlastej a modli se.

Nihilismus až na kost

Karel Veselý

Moimir Papalescu & The Nihilists na novém albu Lewis Neptune dotáhli k dokonalosti svoji vizi dekadentní taneční hudby čerpající z retra přelomu 70. a 80. let. Pod perfektně zvládnutými stylovými fúzemi a blýskavou image ale na povrch vystupují klišé rock‘n‘rollových odrhovaček.

Choďte na evropské filmy

Tereza Brdečková

Evropský film je v Hollywoodu synonymem pro styl, který nedokáže komunikovat s masovým publikem. A majitelé kin všude na světě potvrzují, že evropský film skoro nikoho nezajímá.

Osamělý velikán Koudelka

Petr Třešňák

Současná kniha s lakonickým názvem Koudelka vyšla nákladem 18 tisíc výtisků, má sedm nakladatelů, sedm jazykových mutací a je první rozsáhlou monografií zahrnující celou autorovu tvorbu.

Komentáře

Nechte soudům svobodu

Jaroslav Spurný

Předsedy soudů, od okresních až po Nejvyšší soud, není možné odvolat. Je to důsledek červencového nálezu Ústavního soudu. Soudní moc nesmí být totiž nijak omezována mocí výkonnou - tak je to správně.
Jenže neodvolatelnost soudců je také nepřijatelná.

Reformy ano, ale gemütlich

Zbyněk Petráček

Gemütlichkeit (útulnost, dobrosrdečnost), to je klíčový výraz k Rakousku. Co to znamená v politické praxi? Velká koalice, sociální partnerství, nám dobře známý model „musíme si pomáhat“.

Proč je třeba změnit ústavu

Anneke Hudalla

Kdo nese vinu na současné krizi? Tradičně jedna z nejoblíbenějších otázek politického souboje. V Česku se tato otázka momentálně vztahuje především k neschopnosti politiků shodnout se na nové vládě.
Podezřelých je přitom samozřejmě mnoho: mocichtivý Paroubek, arogantní Topolánek, oportunističtí lidovci – skutečně máme na výběr. Poměrně málo se ve veřejnosti ale mluví o jednom viníku, který ve značné míře také přispívá k tomu, že se sestavování vlády změnilo v nepotěšující nekonečný příběh. Tím viníkem je česká ústava.
Při vytváření vlády má nezvykle velkou váhu český prezident.

Kdy se dočkáme vlády

Erik Tabery

Každá vláda si na svém konci zaslouží zhodnocení, ale analyzovat práci kabinetu Mirka Topolánka je velmi těžké, protože jeho život byl kratší než vylíhnutí motýla z larvy.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Nevíme přesně, kdo to byl. Jisté je, že za druhé světové války žena známá pod touto přezdívkou anglicky šířila z tokijského rádia japonskou propagandu.