Často hledáte, jak…
Obálka vydání 1/2006
1/2006 • 1.–8. 1. 2006

2006/1

Domov

Připomeňme si

Sabrina Karasová

Vede se o nich jedna z nejdůležitějších debat současnosti. Pro jedny jsou překážkou pokroku a štěstí a musí padnout, jinak padne tato země. Pro druhé jsou naopak zdí chránící samu naši existenci před nepěkným koncem.

Tajné rakety Czech Made

Jaroslav Spurný, Robert Keil

Četl-li nějaký mírový aktivista čerstvou Národní zprávu o kontrole exportu zbraní, měl z ní určitě radost. Zdejší společenští i političtí idealisté prosazovali hned po listopadu 1989 útlum zbrojařského průmyslu a konec dodávek podezřelým režimům či do konfliktních oblastí.

Maraton českého komisaře v Bruselu

Ondřej Kundra

Před rokem odešel Vladimír Špidla řídit Evropu a je na čase podívat se, jak se mu při tom daří.

Dotace pro město duchů

Jan Kovalík, Eliška Bártová

Nefalšovaný zázrak se stal před Vánoci v Jihlavě. Do běžného čtyřpokojového bytu na ulici kapitána Jaroše se najednou přistěhovalo 965 nových nájemníků z celé republiky.

Jak nekoupit nakousnutý hermelín

Kateřina Mahdalová

Myslet si, že aféra s prodejem zkažených potravin už patří do historie, je omyl. Alespoň podle vyprávění ženy, která léta pracuje ve zdejším velkém supermarketu.</

Vzpoura na Pražském hradě

Jáchym Topol

Úzkou uličkou Nový Svět pod Pražským hradem se přes zákaz vjezdu řítí mohutný džíp. Do cesty se mu postaví drobná dáma: „Neprojedete! Tady je to jen pro lidi!“ Z okýnka vykoukne ministr kultury Vítězslav Jandák.