Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vnímat odlišnosti a respektovat je

Na začátku ledna se konalo v Bruselu – podle názoru odborníků – průlomové setkání rabínů a imámů, kteří společně hledali způsob, jak pomoci řešit náboženské konflikty mírovou cestou. Na závěr třídenního setkání se více než stovka představitelů judaismu a islámu z různých koutů světa shodla na prohlášení, v němž mimo jiné stojí: „Vyzýváme všechny lidi za všech okolností k boji s nenávistí a nevědomostí a k společnému budování světa míru, bohatého na odlišnosti, v němž budou víry a způsoby života věřících respektovány a vítány.“ Původně se měl kongres konat v Maroku, protože patronaci nad ním převzal tamní král Hasan VI., ale z bezpečnostních důvodů se přesunul do Evropy. Jednání kongresu, které proběhlo téměř bez povšimnutí našich médií, se účastnil i zemský český rabín Karol Sidon.

Fotografie: Zemský rabín Karol Sidon: „Ideologie je strašlivá věc.“ Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Zemský rabín Karol Sidon: „Ideologie je strašlivá věc.“ Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Na začátku ledna se konalo v Bruselu – podle názoru odborníků – průlomové setkání rabínů a imámů, kteří společně hledali způsob, jak pomoci řešit náboženské konflikty mírovou cestou. Na závěr třídenního setkání se více než stovka představitelů judaismu a islámu z různých koutů světa shodla na prohlášení, v němž mimo jiné stojí: „Vyzýváme všechny lidi za všech okolností k boji s nenávistí a nevědomostí a k společnému budování světa míru, bohatého na odlišnosti, v němž budou víry a způsoby života věřících respektovány a vítány.“ Původně se měl kongres konat v Maroku, protože patronaci nad ním převzal tamní král Hasan VI., ale z bezpečnostních důvodů se přesunul do Evropy. Jednání kongresu, které proběhlo téměř bez povšimnutí našich médií, se účastnil i zemský český rabín Karol Sidon.

V čem představuje podle vás bruselský kongres průlom?

Mě překvapila jednomyslnost shody v tom, že každý člověk zasluhuje úctu – a to ne podle Listiny základních práv, ale z náboženského hlediska. A fakt, že tento názor akceptují obě věrouky. To je velice zásadní věc, již si možná lidé, kteří jsou sekulární, ani moc neuvědomují. Pokud by se takový názor uplatnil, pokud by získal souhlas v nejširších vrstvách, byla by to ideální paralela k myšlence všeobecných lidských práv.

V podstatě hlavním výstupem kongresu je pro mě shoda v tom, že prolévání lidské krve je z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].