Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Přestože Bob Dylan na rozdíl od mnoha svých vrstevníků nedělá zhola nic pro to, aby dokázal, že zůstává věčně mlád, mluví se o něm neustále. Respekt nedávno referoval o novém dokumentárním filmu Martina Scorseseho z Dylanova mládí, příští týden nás však čeká tolik příležitostí, že je nutné amerického písničkáře připomenout ještě jednou.

Přestože Bob Dylan na rozdíl od mnoha svých vrstevníků nedělá zhola nic pro to, aby dokázal, že zůstává věčně mlád, mluví se o něm neustále. Respekt nedávno referoval o novém dokumentárním filmu Martina Scorseseho z Dylanova mládí, příští týden nás však čeká tolik příležitostí, že je nutné amerického písničkáře připomenout ještě jednou.

Tou první je nečekaně rychlé uvedení zmíněného filmu No Direction Home Českou televizí. V sobotu a neděli od 20.00 na ČT 2 uvidí diváci proměnu, o níž každý slyšel, ale málokdo ji doopravdy pochopil. Proč celá Amerika pískala, když si její folkový miláček nasadil černé brýle a kytaru zapojil do elektřiny? Scorseseho film to ukazuje názorně – vidíme tradiční upravené folkové pěvce, lehce patetický étos hnutí protestních písničkářů, jehož se stal sotva dvacetiletý mladík hvězdou. A pak najednou střih – nadraná, klátící se postava před těmi uvědomělými bílými intelektuály spustí rokenrolový bengál a chrlí psychedelické obrazy. Hořké sousto, alespoň napoprvé.

Tou druhou příležitostí je Dylanův koncert v pražské Sazka Areně, který proběhne v pondělí 7. listopadu od 20.00. Věčně se toulající hudebník je tu pošesté, takže jeho příjezd žádná velká očekávání nevyvolává, ale nouzi o diváky zatím neměl. Stejně jako před dvěma lety jej uvidíme nikoli s kytarou, ale za piánem.

A do třetice: nakladatelství Kalich vydává sebrané Dylanovy texty z let 1962–2001. Téměř tisícistránkový svazek obsahuje anglické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].