Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Když dialog vedou hluší

Jako většina českých vědců nemohu ani já souhlasit s kreacionisty, kteří trvají na doslovném znění Bible, nerespektují vědecké poznatky ani vědeckou metodologii a věří, že Země je stará jen několik tisíc let. Ve svém článku Designéři nad Prahou (Respekt č. 42/2005) evoluční biolog Jan Zrzavý však vyznavače těchto názorů strčil víceméně do jednoho pytle s přednášejícími a organizátory mezinárodní konference Darwin a Design, která se konala před dvěma týdny v Praze. Této konference jsem se zúčastnil, a chci proto na článek profesora Zrzavého reagovat.

Náboženství vs. věda

Jan Zrzavý ve svém článku tvrdí, že zastánci tzv. inteligentního designu (nazývá je „kreacionisty s lidskou tváří“) se dopouštějí přečinu proti čistotě žánru. Pravdu by měl, kdyby se snažili vysvětlovat biologické jevy zásahem Boha. Nic takového ale nedělají. Ve vědě platí pravidlo, podle nějž badatelé nemají při své práci brát v úvahu nadpřirozené jevy. Přečinu proti čistotě žánru se tak často dopouštějí spíše názoroví oponenti inteligentního designu, když se „vědecky“ snaží dokázat neexistenci Boha. Jmenovitě třeba Richard Dawkins a další evolucionisté.

Dawkins například ve své knize Řeka z ráje píše: „Na začátku exploze života neexistovala žádná mysl, žádná kreativita, žádný záměr, existovala pouze chemie.“ Pokud by měl tento výrok být vědecký, mohl by jeho konec snad znít…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].