Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nebojme se Čečenců

Ve zdejších uprchlických táborech čeká na svůj osud kolem patnácti stovek čečenských běženců, kterým hrozí vyhoštění. Konečný verdikt nad uprchlíky z válkou rozvrácené země může být pro nás všechny hodinou pravdy – přidržíme-li se nezúčastněného nezájmu a alibistické úředničiny, skončí tito lidé – často celé rodiny s dětmi – pravděpodobně bez prostředků a naděje na ulici.

Čečenci k nám v drtivé většině namířeno neměli, uvízli tady. Chtěli se přes území bývalých sovětských satelitů, které v nich vzbuzují podobnou nedůvěru jako samotné Rusko, dostat někam „na Západ“, kde žijí skupiny krajanů a kde je naděje na nalezení přechodného útočiště větší. Na své cestě se pokusili projít do Rakouska a nevyšlo jim to – přitom ale podle našich zákonů ztratili nárok žádat znovu o azyl v České republice. Fakt, že Čečenci porušili pravidla azylové hry, nemění nic na skutečnosti, že nemají kam jít. Situace v Rusku i samotné Čečně zůstává hrozivá a kritizuje ji kdekdo, včetně států EU nebo Amnesty International. Nutit v této chvíli lidi, aby se kvůli administrativnímu pochybení vrátili do pekla, ze kterého se jim horko těžko podařilo utéct, je přinejmenším trapné. Neumožníme-li Čečencům u nás zůstat, nezbývá jim nic jiného, než se o nelegální přechod hranic pokusit znovu.

Musí to vědět i české ministerstvo vnitra, přesto pro běžence zatím nic neudělalo. V utečeneckých táborech je trpí jen díky nevládním organizacím, které pomohly Čečencům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].