Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Za vším hledej ženu

Bezprecedentní rozhodnutí Evropského parlamentu nepodpořit Rocca Buttiglioneho kvůli jeho osobním názorům na homosexualitu a ženy na post komisaře pro záležitosti vnitra a spravedlnosti je činem, který jasně vypovídá o hodnotovém a ideovém směřování evropského soustátí, jehož jsme členy. Co vlastně pan Buttiglione tak nehorázného na adresu žen a homosexuálů řekl?

Na počátku bylo slovo

Z českých médií mohl člověk nabýt dojem, že se v osobě italského politika má stát členem Evropské komise zarytý reakcionář tálibánského ražení, který bude zavírat homosexuály do káznic a závaznou eurovyhláškou nařídí okamžité vyloučení všech žen ze zaměstnání a jejich povinné přikování řetězy k plotně.

Jeho výroky o homosexualitě však lze shrnout takto: V duchu Kantova rozlišení mezi morálkou a právem mohu osobně považovat praktikovanou homosexualitu za mravně nesprávnou (neboli v náboženské terminologii za „hříšnou“), to však nijak neimplikuje, že bych ji pokládal za trestnou. Ba naopak jsem přesvědčen, že nikdo nesmí být na základě své sexuální orientace diskriminován, a pokud by k tomu došlo, jsem připraven ho hájit. Zároveň však nejsem zastáncem zvláštních právních kategorií pro homosexuály, spíše se domnívám, že mají požívat téže právní ochrany jako všichni ostatní občané.

O ženách se vyjádřil tak stručně, že lze jeho výrok citovat v plném znění: „Slovo manželství pochází od latinského ,matrimonium‘, což znamená totéž co…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].