Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lex Berlusconi

Už se zdálo, že Silvio Berlusconi zůstane výsměchem spravedlnosti, tedy že se ještě pár let coby šéf vlády nebude muset obhajovat za korupci, které se údajně před lety dopouštěl. Jenže ústavní soud v Římě postavil mimo platnost zákon z loňského roku, který premiérovi udělil imunitu. Právě v tu chvíli se loni chýlil ke konci Berlusconiho proces, týkající se privatizace potravinářského koncernu SME v 80. letech.

Pravdou je, že zákon slaďoval italskou legislativu s tou v evropských zemích, kde je imunita vysokých činitelů běžnou věcí – stejně tomu bylo i v Itálii do roku 1993. Tehdy tamější scénu rozmetaly korupční skandály, do chodu byla uvedena akce „čisté ruce“ a imunity byli zbaveni úplně všichni. Zákon by zkrátka nikomu asi nyní moc nevadil, byl by to návrat do obvyklé praxe, kdyby jej neprosazoval člověk, jenž se se soudy potýká už léta. Levicová opozice normu označovala za „lex Berlusconi“, pokrytecký nástroj, jak si zachránit kůži.

Nový proces by měl být zahájen do dvou měsíců a advokáti premiéra hýří optimismem, že se jejich klient nemá čeho bát. Cesare Previti, někdejší Berlusconiho pravá ruka, byl v prosinci odsouzen na pět let za korupci, ovšem v bodech obžaloby, které se týkaly jeho bývalého šéfa a machinací kolem koncernu SME, byl viny zproštěn. Zkrátka: verdikt nad premiérem se nedá předpovědět. Nehledě na Berlusconiho a jeho trable si ale Italové musí položit otázku, jestli vůbec imunitu činitelům dávat. Pokud by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].