Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

I tebe znásilňují v Dárfúru

Na území větším než Francie není skoro nic než tu a tam křoví buše. Tisíce kilometrů roviny. Lidská obydlí jsou velmi vzdálena. Nejde o domy, ale o přístřešky z větviček, hadříků a plastů. Lidé mají výrazně černou pleť. Patří k africkým kmenům, které se aktivnější a mobilnější arabští sousedé snaží už dlouho vytlačovat z půdy, ze súdánského území. Z území státu, kde vládne totální policejní diktatura, věznění, mučení. Hrůzná diktatura, která léta poskytovala podporu bin Ládinovi a tvrdě se hlásící k arabizaci. Súdán, vzorný arabský stát, potřebuje především peníze ropných států, zejména Saúdské Arábie. Vzorný arabský stát, pryč s černým obyvatelstvem. Je potřeba eliminovat možná ložiska budoucího odporu.

Fotografie: Tady je nutné jednat ihned. Ale je to z té výšky vidět? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tady je nutné jednat ihned. Ale je to z té výšky vidět? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Ta čísla jsou notoricky známa: milion a čtvrt uprchlíků, přinejmenším třicet tisíc mrtvých. Navždy zničeno 440 vesnic. Desítky tisíc znásilněných žen a dívek. To vše v súdánském Dárfúru trvá dál, přímo před mdlým okem mezinárodního společenství, které jako by nemělo vůli jakkoli zasáhnout. K výjimečné akci se ale rozhodl Evropský parlament: vyslal na místo genocidy šest poslankyň, aby na vlastní oči viděly, co se děje. Jednou z těch, které byly na místě a po návratu přesvědčily sněm o nutnosti vstoupit do hry, byla česká delegátka Jana Hybášková.

Ryby zcela na suchu

Na území větším než Francie není skoro nic než tu a tam křoví buše. Tisíce kilometrů roviny. Lidská obydlí jsou velmi vzdálena. Nejde o domy, ale o přístřešky z větviček, hadříků a plastů. Lidé mají výrazně černou pleť. Patří k africkým kmenům, které se aktivnější a mobilnější arabští sousedé snaží už dlouho vytlačovat z půdy, ze súdánského území. Z území státu, kde vládne totální policejní diktatura, věznění, mučení. Hrůzná diktatura, která léta poskytovala podporu bin Ládinovi a tvrdě se hlásící k arabizaci. Súdán, vzorný arabský stát, potřebuje především peníze ropných států, zejména Saúdské Arábie. Vzorný arabský stát, pryč s černým obyvatelstvem. Je potřeba eliminovat možná ložiska budoucího odporu.

Na jaře roku 2003, když se celý svět díval k Iráku, zneužila súdánská diktatura situace a rozhodla se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].