Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Špidla odchází, Gross trne

Premiér Vladimír Špidla ve středu podá demisi a odstupuje i z čela sociální demokracie. A je třeba říct, že je to dobře, protože bez podpory jeho strany by jeho další angažmá zřejmě skončilo fraškou. Odešel důstojně, stejně jako po většinu času důstojně vedl svou vládu. Neděje se nic fatálního, Česko jen přichází o výrazného premiéra, který ukázal, že se dá vládnout i se slušným stylem. Příštím ministerským předsedou se pravděpodobně stane Stanislav Gross, jehož představy a schopnosti pro tuto funkci zatím zůstávají velkou neznámou.

Fotografie: Od středy již volejte Stanislavovi. Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Od středy již volejte Stanislavovi. Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Premiér Vladimír Špidla ve středu podá demisi a odstupuje i z čela sociální demokracie. A je třeba říct, že je to dobře, protože bez podpory jeho strany by jeho další angažmá zřejmě skončilo fraškou. Odešel důstojně, stejně jako po většinu času důstojně vedl svou vládu. Neděje se nic fatálního, Česko jen přichází o výrazného premiéra, který ukázal, že se dá vládnout i se slušným stylem. Příštím ministerským předsedou se pravděpodobně stane Stanislav Gross, jehož představy a schopnosti pro tuto funkci zatím zůstávají velkou neznámou.

Chaos, špína a čistý štít

V sobotu došlo k netradiční události, sociální demokraté vyslovili nedůvěru vlastnímu premiérovi a vládě. I když se Vladimír Špidla vystavil testu dobrovolně, lze z té zprávy odvodit hloubku chaosu a rozpolcení, v jakém se dnes nachází tuzemská nejsilnější parlamentní strana.

Už od svého vzniku to Špidlův kabinet neměl lehké. Nejenže disponoval jen nejtěsnější možnou většinou, v poslaneckých lavicích navíc zasedli i bývalí ministři, které ti noví kritizovali za jejich podvodné machinace se zakázkami či dotacemi. Napětí ve straně pak umocnilo vítězství Václava Klause v prezidentských volbách, lépe řečeno spíš neúspěch Miloše Zemana. Tehdejší šéf klubu ČSSD Milan Urban těsně po volbě Respektu řekl: „To je pohřeb sociální demokracie. Myslím, že to může vést k rozkolu naší strany a k předčasným volbám.“ Jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].