Často hledáte, jak…
Obálka vydání 25/2004
25/2004 • 13.–20. 6. 2004

2004/25

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Kdo je v Brně superstar

Pavla Hobstová

Romové na špičce ledovce

Petr Třešňák, Karolína Ryvolová

Češi jsou přeborníci ve vyprávění anekdot a obzvláštní popularitě se těší vtipy o policistech a etnických skupinách. Znáte tenhle? V ordinaci si Rom stěžuje na bolest zad a svěřuje lékaři, že pracuje jako kopáč. „Jak dlouho?“ – ptá se praktik. – „Zítra nastupuju…“
Zlomyslnost takových anekdot lépe než cokoli jiného vyjadřuje názor Čechů na pracovní nasazení a uplatnění romské menšiny. O tom, že Romové nejsou jen kopáči a profesionální matky, se vtipálky snaží přesvědčit americký fotograf Chad Evans Wyatt ve svém cyklu fotografií Roma Rising – Romské obrození, který je až do října k vidění v Muzeu romské kultury v Brně. Portréty čtyřiceti vybraných zástupců romské střední a vyšší třídy hovoří o velké odvaze a ještě větší píli, kterou tito lidé museli investovat, aby se dostali až sem.

Nanebevstoupení Daniela Landy

Petr Třešňák

Španělská válka neskončila

Viktor Šlajchrt

Letos v dubnu si Španělsko připomenulo pětašedesáté výročí konce občanské války, v níž generál Francisco Franco v čele konzervativních sil na hlavu porazil republikánskou levici ochromenou vnitřními nesváry. Tříleté boje i s četnými masakry civilního obyvatelstva, jichž se dopouštěly všechny zúčastněné strany, si vyžádaly na půl milionu lidských životů a katastrofálně rozvrátily hospodářství země. V nadcházejícím světovém konfliktu se Franco chytře vyhnul užšímu spojenectví s Hitlerem a Mussolinim, kteří mu předtím částečně dopomohli k vítězství. Zůstal sice militantním antikomunistou, ale proti západním demokraciím nevystoupil a španělské Židy uchránil před holocaustem, čímž svému režimu zajistil obstojnou budoucnost i v poválečných poměrech. U moci se udržel až do své smrti v roce 1975 a svou zemi postupně dovedl k prosperitě, jež dala národu zapomenout na staré nenávisti. Jeho zastánci soudí, že Španělsko zachránil před daleko horšími alternativami vývoje, odpůrci v něm stále vidí omezeného tyrana a zločince. Hru rozporných obrazů minulosti i složitých pocitů, které dodnes vyvolávají, zachytil španělský spisovatel Javier Cercas (nar. 1962) v důmyslně konstruovaném románu Vojáci od Salaminy, který u nás vychází tři roky po vydání v Barceloně.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Josephu Kabilovi cosi schází

Teodor Marjanovič

Zavři dveře, jde dalajlama

Viktorie van Deursen

Naděje, že mezinárodní tlak přinutí Čínu uvolnit sevření už přes půl století okupovaného Tibetu, snad nikdy nebyla tak mizivá jako dnes. Dalajlama, nositel Nobelovy ceny míru, objíždí zeměkouli – a kromě toho se snaží také navazovat kontakty s Pekingem –, ale kvůli ekonomickému rozkvětu Číny se po světě stává stále méně vyhledávaným společníkem. Před měsícem byl na návštěvě v Británii. Princ Charles, jeho dlouholetý příznivec, se s ním sešel, také ministr zahraničí Jack Straw si na dalajlamu udělal čas. V liverpoolské katedrále oslovil tibetský duchovní vůdce tisíce fanoušků. Ale britský premiér Tony Blair hosta nepřijal, podle tiskového mluvčího prý kvůli „pracovnímu přetížení“. Předsedkyně britské Tibetské společnosti Philippa Carricková řekla, že to je nepochopitelné. „V kontextu tažení proti terorismu by Blair měl ukázat svou podporu muži, který vždy nabádal své stoupence, aby se v boji za Tibet uchylovali pouze k mírumilovným prostředkům.“

Lazarenkův hotel California

Martin Benko

Dnes už jsme jednotní

Zbyněk Petráček

Júkipák u desátých dveří

Kateřina Šafaříková

Cizinec, který přijel na počátku minulého týdne do britské metropole, se musel cítit jako na prázdninách. Teplota ve stínu dosahovala 28 stupňů, Londýňané polehávali v parcích a poloprázdnými silnicemi se jen čas od času prohnal taxík. Nikde žádné plakáty s vyumělkovanými úsměvy politiků ani mítinky na podporu té či oné strany, zkrátka žádné znamení toho, že se tu už za čtyři dny konají hned troje volby – obyvatelé města nad Temží vybírali zástupce do Evropského parlamentu a městské rady a o druhý mandát se ucházel také starosta Londýna Ken Livingstone. Chystal se tak největší test popularity vládních labouristů od parlamentního klání v roce 2001.

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Šťáva jde na krev

Hana Čápová

Stát udělal hodně pro to, aby mohl Josefu Šťávovi poslat co nejvíc peněz. Vyplývá to z dokumentů a vyprávění aktérů kauzy Diag Human.
Když začátkem března 1992 psal ministr zdravotnictví Martin Bojar šestnáct řádků dánské firmě Novo Nordisk, ani ho nenapadlo, jak astronomickou cenu bude ten dopis mít za pár let. Chtěl jen vysvětlit, proč ministerstvo v konkurzu na zpracovatele české krevní plazmy firmu nevybralo, ačkoli patří k nejlepším v oboru. „Jedním z důvodů byla i pochybnost o solidnosti Conneco a.s., společnosti, která spolupráci zprostředkovala,“ psal Bojar. A ne že ta slova neměla opodstatnění.

Prostě jsem prohrál důležitou věc

Erik Tabery

Od léta nebude v Česku nic tajného

Jaroslav Spurný

Už za čtrnáct dní možná exploduje bomba: z českých vojáků v Iráku a v Afghánistánu se stanou turisté, tajné služby budou nuceny zveřejnit naprostou většinu svých archivů a stejně tak odemknou své sejfy ministerstva a státní úřady. Koncem června totiž končí platnost zákona upravujícího přístup k tajným informacím a nakládání s nimi. Nová norma neexistuje. Premiér Vladimír Špidla popisuje to, co hrozí, diplomatickými slovy: „Může to mít zásadní vliv na bezpečnost státu a oslabilo by to možnost plnění řady mezinárodních závazků.“

Brněnský hejtman to rád hloupé

Pavla Hobstová

Z cesty, pan ministr pracuje

Marek Švehla

Komentáře

Ve hvězdách

Tomáš Němeček

Právo nepatří jen právníkům

Hynek Baňouch

Tak důležitý a zásadní zásah do tuzemského práva tu nebyl od přijetí ústavy: minulou středu vláda schválila dlouho chystaný návrh kompletně nového trestního zákoníku. Přijme-li ho i parlament, začne platit od ledna 2006.
Do médií už dříve prosakovaly některé dílčí zprávy: až o pět let se zvýší některé trestní sazby, stíháno bude klonování lidí a stejně jako dosud i eutanazie, trestně odpovědné budou nově i právnické osoby… Nový kodex ale není téma jen pro experty – na to se týká příliš mnoha lidí. Ve veřejné debatě má své místo i hledisko zdravého rozumu a tvůrci zákona by měli vysvětlovat své záměry dříve, než nám výsledek jejich práce začne příliš komplikovat život.

Soucit pro Maradonu

Teodor Marjanovič

Válka proti dětem

Hana Čápová

Vláda v poločase

Marek Švehla

Evropo, promiň

Erik Tabery

Těžká rána vládním stranám, úspěch extremistů a euroskeptiků a nástup „nových“ stran do velké politiky. Tak by se daly ve zkratce shrnout výsledky evropských voleb v Česku. K tomu nízká volební účast. Rozhodně není co slavit.
Jednoznačným vítězem je podle očekávání ODS a její předseda Mirek Topolánek se také už nechal slyšet: „Tyto volby jsme pojali jako referendum o této vládní koalici.“ Škoda, že to neohlásil dopředu, pak by se tomu dalo více věřit. Navíc – pokud má být tento test vydáván za referendum, skončil neúspěchem, protože výsledky platí jen při účasti minimálně poloviny voličů. Tahle nedosáhla ani třetiny.