Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Zprávy ve vlastní šťávě

Americká žurnalistika zpytuje svědomí. Před rokem musel nejprestižnější zámořský list The New York Times v nejostudnější aféře své historie přiznat, že jeden z jeho mladých reportérů, nasazovaný na důležité domácí události, si vymýšlel a opisoval od konkurence.
Tentokrát přišla řada na nejčtenější americký list, deník USA Today. Hvězda jeho reportérského týmu Jack Kelley podváděl své kolegy a čtenáře více než deset let. Jak je možné, že novinářům mohlo jejich lhaní opakovaně a dlouhodobě procházet? Nejen hlasy zvenčí, ale i někteří novináři pochybují, zda se americká žurnalistika ubírá správnou cestou. A ukazuje se, že ani na žurnalistických fakultách už nevědí, zda adepty řemesla vůbec ještě připravují na práci v dnešních médiích.

Fotografie: Autor Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Autor Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Americká žurnalistika zpytuje svědomí. Před rokem musel nejprestižnější zámořský list The New York Times v nejostudnější aféře své historie přiznat, že jeden z jeho mladých reportérů, nasazovaný na důležité domácí události, si vymýšlel a opisoval od konkurence.

Tentokrát přišla řada na nejčtenější americký list, deník USA Today. Hvězda jeho reportérského týmu Jack Kelley podváděl své kolegy a čtenáře více než deset let. Jak je možné, že novinářům mohlo jejich lhaní opakovaně a dlouhodobě procházet? Nejen hlasy zvenčí, ale i někteří novináři pochybují, zda se americká žurnalistika ubírá správnou cestou. A ukazuje se, že ani na žurnalistických fakultách už nevědí, zda adepty řemesla vůbec ještě připravují na práci v dnešních médiích.

Byl jsem při tom

Případy Jaysona Blaira a Jacka Kelleyho spolu přímo souvisejí. Skandál v Timesech americká média upřímně vyděsil. Blair vodil New York Times i jejich čtenáře za nos více než tři roky. Odhalení navíc přišlo až na popud zvenčí od novinářky z regionálního texaského listu, která zjistila, že Blair vykradl její článek. Bylo jasné, že zde neselhal ani tak labilní reportér, k jehož inspiračním zdrojům patřil alkohol a drogy, ale především celý redakční systém, který nezachytil či přehlížel jeho lapsy. V reakci na aféru s Blairem provedla řada amerických redakcí interní šetření. Patřil mezi ně i deník USA Today, jehož vedoucí editor…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].