Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pícl Petry Buzkové

Nová vláda ještě ani nedostala důvěru poslanců, ale ministryně školství Petra Buzková už měla o své pravé ruce jasno. Z kanceláře rakovnického starosty se do křesla jejího prvního náměstka stěhoval Václav Pícl (42). Veřejnost ho znala především jako muže, jenž necelé dva roky předtím sprostě nadával městským strážníkům, kteří se ho odvážili napomenout při nočním opileckém vyvádění, a oháněl se přitom poslaneckou imunitou. Dokázal také zdatně shánět peníze ze státního rozpočtu na nejrůznější investice pro svůj volební obvod. Právě skandál kolem jedné z těchto staveb upozornil na fakt, že nový náměstek si s sebou do úřadu přivedl muže, který doma na rakovnické radnici vybíral od projektantů výpalné.

obrazek_953.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_953.jpeg • Autor: Respekt

Nová vláda ještě ani nedostala důvěru poslanců, ale ministryně školství Petra Buzková už měla o své pravé ruce jasno. Z kanceláře rakovnického starosty se do křesla jejího prvního náměstka stěhoval Václav Pícl (42). Veřejnost ho znala především jako muže, jenž necelé dva roky předtím sprostě nadával městským strážníkům, kteří se ho odvážili napomenout při nočním opileckém vyvádění, a oháněl se přitom poslaneckou imunitou. Dokázal také zdatně shánět peníze ze státního rozpočtu na nejrůznější investice pro svůj volební obvod. Právě skandál kolem jedné z těchto staveb upozornil na fakt, že nový náměstek si s sebou do úřadu přivedl muže, který doma na rakovnické radnici vybíral od projektantů výpalné.

V Roučkově síti

Šlo to jak po másle: Jako radní Rakovníka seděl Aleš Rouček v komisích vybírajících nejlepší stavební projekty. Šanci uspět v soutěži měli často jen ti, kdo byli ochotni spolupracovat s architektem Roučkem. „Když jsme se ucházeli o zakázku, bylo nám už na stavebním úřadě naznačeno, že by bylo dobré, aby architektonickou část projektu dělal Rouček,“ popisuje léta zaběhlou praxi Zdenka Křižáková, která dělala pro město několik projektů. „Účtoval si mnohem víc peněz, než kolik práce skutečně odvedl,“ říká architektka. Přesto na tyto praktiky přistupovala: „Kdybychom mu nezaplatili, znamenalo by to, že už od města další zakázku nedostaneme.“

Zlaté časy radního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].