Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dlouhé prsty Hanoje

mobrazek_851.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_851.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tržnice v Praze-Libuši: Politiku už raději nevedeme. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tržnice v Praze-Libuši: Politiku už raději nevedeme. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

V Česku je opět zakazována distribuce opozičního tisku. A skandál má mezinárodní rozměr. Zdejší úřady lhostejně přihlížejí, jak tady ambasáda komunistického Vietnamu znemožňuje prodej svobodomyslného měsíčníku Dan Chim Viet. Časopis s varšavskou centrálou je úspěšně rozšiřován ve čtrnácti zemích světa. Překazit jeho distribuci se hanojským cenzorům podařilo jenom v Rusku. Teď hrozí, že budou mít další úspěch.

Zabavený náklad

Dan Chim Viet vychází už tři roky v dvoutisícovém nákladu. Pět set kusů měsíčníku se prodává i ve velkoobchodu v pražské Libuši, jediném kontaktním místě v Česku. Podle zástupce šéfredaktora listu Tran Ngoc Thana je pražský náklad vždy okamžitě vyprodán. List se věnuje především informacím o komunistickém režimu ve Vietnamu.

„V Rusku zakázala prodej časopisu tamní policie na žádost naší ambasády, tak tam časopis rozesíláme poštou,“ říká Tran Ngoc Than. „Jinde jsme dosud problémy neměli.“ Loni zástupce šéfredaktora navštívil Vietnam, byl zatčen a policie jej propustila teprve po ostré protestní nótě polského velvyslanectví, protože Tran má polské občanství. „Kdyby mě polský konzul nedoprovodil na letiště, pravděpodobně bych už nikdy neodletěl,“ vzpomíná Tran.

To se ještě obešlo bez následků. Ale pak vietnamský totalitní režim popudila konference vydavatelů vietnamských emigrantských periodik, která se konala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].