Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Krk, který tou hlavou kroutí

Rámeček

ZUZANA ROITHOVÁ se narodila roku 1953 v Praze. Po studiu medicíny na Karlově univerzitě pracovala jako lékařka v Berouně a v pražských Fakultních nemocnicích v Motole a na Vinohradech; vinohradskou nemocnici v letech 1990–97 a nakrátko v r. 1998 řídila. V letech 1994–97 studovala zároveň na Sheffield Hallam University (získala tu titul Master of Business Administration). Prvních sedm měsíců roku 1998 působila jako ministryně zdravotnictví v Tošovského vládě, v listopadu téhož roku se stala nezávislou senátorkou za KDU-ČSL. Je předsedkyní senátního výboru pro zdravotnictví, předsedkyní Evropského hnutí v ČR, od r. 1991 je činná také ve vedení Asociace nemocnic ČR. Na jaře loňského roku byla zvolena místopředsedkyní KDU-ČSL. Zuzana Roithová je vdaná a má syna.

Čtyřkoalice se rozpadla. Jste ráda?

Čtyřkoalice mě inspirovala ke vstupu do politiky, dala mi šanci zbavit se rozčarování z opoziční smlouvy. Proto jsem k ní měla velice blízký vztah a chtěla jsem ji udržet při životě. V tuto chvíli už to ale nešlo – pokud jsem se chtěla chovat seriózně.

Být na sebe přísní

KDU-ČSL se vyčítá, že dala Občanské demokratické alianci ultimátum: měla se do tří dnů rozhodnout o sloučení s Unií svobody. Nebyla to chyba?

Musím říci, že jsem to jako ultimátum nevnímala, brali jsme to jako pracovní termín.

Nebyl tedy třídenní termín zbytečný?

Nebyl. Jednání o dluhu trvala měsíce,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].