Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Proti všem

Brněnský politolog Pavel Pečínka ve svém článku Boj o radikály (Respekt č. 41/2002) tvrdí, že v nejbližších letech u nás dojde k zásadnímu střetu mezi Stranou zelených a KSČM. Zejména prý proto, že obě politická uskupení budou usilovat o hlasy „sílící vrstvy mladých postmaterialistických voličů“. Proti takovému uvažování je třeba protestovat.

Vrhači kostek

Už jen proto, že čeští komunisté v nejbližších letech nové tváře či myšlenky rozhodně potřebovat nebudou. Skutečností posledních třinácti let totiž je, že v každém volebním období vstanou noví nostalgici. Je velmi pravděpodobné, že komunisté budou i nadále profitovat z nálad frustrovaných příslušníků střední a starší generace. Experiment se zapojením mladých radikálů, jejichž názory a vystupování by nejspíše odradily mnoho tradičních voličů KSČM, Grebeníčkova formace nyní rozhodně nepotřebuje.

Komunisté by se snad mohli k takovému kroku odhodlat jedině v situaci, kdy by se jim po vstupu do vlády (či jiné nepravděpodobné příhodě „zašpinění“ se s mocí) vytratil dosavadní protestní potenciál. Ovšem angažmá radikálů by jim ani tehdy nejspíš moc nepomohlo. Ze stejného důvodu, z jakého o něm nemusí uvažovat ani zelení: dnešní anarchokomunističtí „antiglobalisté“ na sebe totiž přinejlepším strhnou pozornost profesionálů (policistů, novinářů, akademiků) občasným rozbitím několika výloh. Ani zdaleka se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].