Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Radioaktivní odpad zůstane v Temelíně a Dukovanech

Když vláda před rokem hlasovala o tom, zda dostavět atomovou elektrárnu v Temelíně, ministr František Benda nezvedl ruku pro ani proti. Důvodem nebyl odpor proti jaderné energetice.

Když vláda před rokem hlasovala o tom, zda dostavět atomovou elektrárnu v Temelíně, ministr František Benda nezvedl ruku pro ani proti. Důvodem nebyl odpor proti jaderné energetice. Ministra znepokojovalo, že nemáme atomový zákon, a tedy schází „garance bezpečnosti“. Sešel se proto loni v květnu s ministrem průmyslu: Vladimír Dlouhý tehdy slíbil, že návrh zásad atomového zákona předloží do konce roku. Slovo dodržel a porada ekonomických ministrů začátkem ledna zásady dostala. Na programu byl ale ještě jeden, ve svých důsledcích zajímavější spis. V tzv. koncepci nakládání s vyhořelým palivem rozhodli spor, kde budou postaveny mezisklady na stovky tun odpadu jaderných elektráren.

Sklíčený starosta

O místě, kde by měl stát mezisklad, se v posledních letech vedly vášnivé diskuse. Především obce, o kterých se v souvislosti s úložišti uvažovalo, pořádaly referenda a psaly na vládu protestní petice. Porada ministrů vybírala mezi třemi možnostmi, jak udělit Černého Petra. Buď vyhořelé palivo uložit na území té elektrárny, která ho „vyrobila“, nebo ho svézt z obou do jedné z nich, případně nechat ležet jaderný odpad někde úplně jinde. Porada ministrů doporučila první variantu. Jak říká náměstek ministra životního prostředí Vladislav Bízek, uložit radioaktivní odpad přímo na území elektrárny se vyplatí už z toho důvodu, že odpadne transport, tedy asi osm nebo deset nebezpečných cest ročně. Navíc je temelínská i dukovanská lokalita geologicky stabilní,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].