Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vary nebo Praha

Počátkem ledna se v novinách objevily zprávy, že karlovarský filmový festival prožívá schizma. Nadace Filmfestival KV, která jej pořádá, se rozštěpila na dvě frakce a mezinárodní producentská organizace FIAPF udělila prestižní kategorii a té z nich, která si dala název Zlatý Golem a hodlá festival přenést do Prahy.

Počátkem ledna se v novinách objevily zprávy, že karlovarský filmový festival prožívá schizma. Nadace Filmfestival KV, která jej pořádá, se rozštěpila na dvě frakce a mezinárodní producentská organizace FIAPF udělila prestižní kategorii a té z nich, která si dala název Zlatý Golem a hodlá festival přenést do Prahy. Jde o další důkaz tradiční české nesvornosti, anebo má festivalová zápletka hlubší příčiny?Na začátku sporu stála hlavně uražená ješitnost. Od léta rostla nevraživost mezi předsedou nadace FKV hercem Jiřím Bartoškou a ředitelem festivalu režisérem Antonínem Moskalykem, který nakonec z nadace odešel a v tichosti založil Zlatého Golema. Navázal kontakty s Českou unií filmových producentů, a ta díky svému členství ve FIAPF získala pro jeho podnik právo pořádat festival kategorie a v Praze.

Byla by ho škoda

Spory o to, kde festival pořádat, se táhnou od roku 1990. Zastánci Prahy argumentují tím, že v hlavním městě se soustředí filmový průmysl a je zde i přiměřené divácké zázemí. Pro Vary hovoří vedle téměř půlstoleté festivalové tradice i potřeba vrátit lázním světové jméno i vhodné promítací sály v Thermalu. Ozývají se však i pochybnosti, zda v zemi s tak slabou kinematografií festival vůbec pořádat. Obě porevoluční přehlídky skončily finanční ztrátou. Poprvé v roce 1992 padla na vrub ministerstva kultury, ale kdo zaplatí dluh sedm a půl milionu korun z loňska, není zatím jasné. V roce 1994 se úloha ministerstva omezila na zapůjčení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].