Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jako kasino v Monte Carlu

V československém předvolebním sprintu jara 1992 se stává rychlá privatizace předpokladem politického úspěchu pravice.

V československém předvolebním sprintu jara 1992 se stává rychlá privatizace předpokladem politického úspěchu pravice. Proto je podivné, že vládní privatizátoři nemají dosud jasno v některých aspektech privatizace, které jsou nezbytným předpokladem toho, aby proběhla úspěšně. Naopak. Spíše se zdá, že její autoři ne tak docela porozuměli tomu, co vyžadují fungující finanční trhy a jejich regulace.

Blesková privatizace je pro ekonomickou reformu naprosto nezbytná, avšak spustit ji bez dostatečné legislativní přípravy je nezodpovědné. Právní normy jsou třeba již dnes, čekat na ně dalších šest měsíců je hazard. Rozčarování veřejnosti nad selháním privatizace se totiž může projevit v takových volebních výsledcích, které postup ekonomické reformy naruší na desítky let.

Obnovit roli peněz

Cíl „dostihnout západní Evropu“ co nejrychleji vyžaduje, aby čs.ekonomický růst byl trvalý a rychlejší, než je tempo, kterým roste západní Evropa. Chci-li někoho dohnat, musím se logicky pohybovat rychleji než on. V porovnání s Asií roste naštěstí ekonomika ES poměrně pomalu, řekněme tak o dvě a půl procenta ročně. Chce-li Československo dostihnout za patnáct let ekonomickou úroveň západních zemí, která je zhruba třikrát tak vyšší, musí růst průměrnou rychlostí 10,3% ročně, a to celých patnáct let.

Není to vyloučené, ale zkušenosti jiných zemí ukazují, že to je dosti obtížné. Zatím se to dlouhodobě podařilo jen několika zemím Asie: Japonsku, Koreji a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].