Často hledáte, jak…
Obálka vydání 2/1991
2/1991 • 7.–14. 1. 1991

1991/2

Zahraničí

Vítězem Gorbačov?

Dimitrij Běloševský

O Gorbačovově vítězství na 4.sjezdu lidových poslanců SSSR nelze vcelku pochybovat. Opět jsme byli svědky brilantní manipulace, kdy statistům vcelku ani nezbýval čas, aby si důkladně uvědomili, co vlastně schvalují.

Řešení v nedohlednu

Eugen Mihai

"Na silvestra bez Iona!"- to je jedno z hesel, která provolávali účastníci bukurešťských demonstrací. Po týdnech relativního klidu, nepříjemně připomínajícího léta pražské "konsolidace", rumunská politická scéna opět vřela.

Pátý asijský tygr?

Ivana Grollová

V předvečer 10.prosince 1989, Dne lidských práv, poprvé vystoupili představitelé mongolské opozice na hlavním ulánbátarském náměstí. Zaměstnáni vlastní revolucí jsme neměli příliš času sledovat jejich úspěchy a neúspěchy.

Ion Iliescu a český rok 1968

Eliška Meissnerová

Dnes, kdy se zájem zahraniční veřejnosti často obrací k protestním akcím rumunských studentů, uveřejnil prestižní temešvárský list Timisoara svědectví bývalého posluchače právnické fakulty v Bukurešti pana Gheorghe Avrama.

Tetička BBC

Benjamin Kuras

Lidstvo se dělí na tři typy: a)ti, kdo pracovali pro BBC, b)ti, kdo pracují pro BBC, c)ti, kdo budou pracovat pro BBC. Napsal před lety anglomaďarský humorista George Mikes, tehdy už člen kategorie a).

Albánie na rozcestí

Julie Stejskalová

Po celý uplynulý rok přicházely z Albánie signály stupňující se nespokojenosti - informace o demonstracích a pokračujících útěcích ze země. Ačkoliv režim nadále tvrdě potíral jakýkoli odpor, přece jen bylo jasné, že Ramiz Alia již nekráčí slepě ve šlépějích svého předchůdce Envera Hodži.

Dálná Arábie je blízko

Jáchym Topol

S Egyptem obchodujeme od roku 1956, kdy se Československo začalo podílet na plánu rozvoje egyptského průmyslu a zároveň se rozběhl náš vývoz zbraní. Ještě v roce 1986 jsme poskytli Egyptu úvěr ve výši 170 mil.USD.