Často hledáte, jak…
Obálka vydání 17/1990
17/1990 • 4.–11. 7. 1990

1990/17

Komentáře

Kritici

Jiří Tichý

V mnoha povolebních hodnoceních se konstatovalo, že komunistická strana je vlastně jedinou silnou politickou stranou. Absurdní, ale realistické zjištění, z kterého je nutno vycházet. Neméně absurdní se jeví rozpor mezi voláním po konstruktivní opozici a zároveň zdůrazňováním práva veškerého tisku na nezávislost.

Harakiri jako perspektiva

Jaroslav Kohout

Filozof Bertrand Russel stržil od historiků i sociologů posměch, když ve své knize Svoboda a organizace, zahrnující stoleté dějiny Evropy od Vídeňského kongresu do vypuknutí první světové války, označil náhodu za jeden ze tří hlavních dějinotvorných faktorů.

Nebyl - ani se necítil

Ivan Lamper

Ing.Rudolf Battěk byl ze sociálně-demokratické strany vyloučen na pátečním zasedání (22.6), kdy pro tento krok hlasovalo 36 členů při 26 proti a čtyřech neutrálech. Dle názoru mnohých se tak stávající Čs.sociální demokracie rozhodla ukončit svoji několikaměsíční agónii efektní sebevraždou.

Odkial sa to všetko vzalo?

Gabriel Ariel Levický

Isté je, že predošlý režim pokrytecky udržiaval vo svojom vlastnom záujme nad vášňami nacionalizmu pokrývku a nechával uniknúť pare, kedy mu to bolo vhodné.

Sviták

Bohuslav Blažek

"Ve Spojených státech jsem učil dvacet let mladé lidi kriticky myslet o čemkoli, dělal jsem tedy totéž, co předtím nebo dnes v Praze," praví dr.Ivan Sviták ve svém rozhovoru pro červnové Studentské listy. Kdyby si takhle nekoledoval o lustraci, byl by mu jeho rozhovor snáze prošel.

Praha v obležení

Martin Peterka

Nejsou to žádná spřátelená vojska, co nás tentokrát obléhá, nýbrž zástupy zahraničních investorů vybavených zhruba pěti miliardami dolarů, jež by zde rádi proměnili v hotely, administrativní budovy a další výdělečné objekty.

Už jsme tady! ...

Zdeněk Lukeš

...se znovu skandovalo v centru hlavního města. Pod hlavičkou "Ceaušeskovy buldozery v Praze ne!" se konala minulou středu 27.června na Staroměstském náměstí demonstrace. Pořádaly ji staré známé firmy - České děti, Pražské matky, Klub za záchranu Břevnova, Společnost PRAHA, anarchisté, Tvrdohlaví...

Zahraničí

Jugoslávské rozcestí

Zbyněk Petráček

V právě uzavřeném lidovém referendu se měli srbští občané vyslovit k tomu, zda nejprve uspořádat svobodné volby za účasti více politických stran, jak požaduje opozice, či dříve přijmout novou ústavu, na čemž trvá srbské vedení. Ať už dopadne hlasování jakkoliv, již předem je možné říci, že neotupí národnostní jiskření.

Smutné dědictví Pobaltí

Karel Vasyl

Obyvatelé tří pobaltských států dnes pykají za bezohledné rozmisťování průmyslové výroby, řízené centrálními orgány z Moskvy. Varovné signály byly dlouho přehlíženy nebo zcela ignorovány a následky jsou již všudypřítomné.

Britská daň z hlavy

Martin Weiss

V březnu tohoto roku zatkla londýnská policie při demonstraci na trafalgarském náměstí 396 lidí. Dalších 56 bylo zatčeno později. Taková je bilance dosud nejnásilnější londýnské demonstrace za vlády Margaret Thatcherové - a že jich nebylo málo.

Na křižovatkách velmocenských zájmů

Egon Lánský

Po čtyřech měsících soustředěného tlaku Kremlu, kombinovaného s vojenskopolitickým zastrašováním a hospodářskou blokádou, přijal litevský parlament koncem minulého týdne stodenní moratorium na březnové vyhlášení nezávislosti v naději, že tím otevře cestu k dohodě.

Estonské perspektivy

Petr Havel, Pavel Hlavatý

"Druhá světová válka pro nás skončila až teď," řekl nám Ago Vilo, předseda Československé společnosti v Estonsku, který byl v minulých dvou týdnech na návštěvě v naší republice. Měl tím na mysli datum 8.5.1990, kdy byl oficiálně obnoven název Estonská republika včetně státních symbolů - obnoven ovšem de jure, nikoliv de facto.

Arméni epicentrem rozpadu?

Petr Janyška

"Západ přeceňuje Gorbačovovu moc a podceňuje sílu národních demokratických sil - Demokratická opozice je v SSSR reálným faktem; jejím cílem je vytvoření alternativního systému národní samosprávy na místo totalitaritní autority - Národní samospráva se musí vyvinout v národní opoziční parlamenty - Národní samosprávy musí rozhodovat o takových záležitostech jako občanství, diplomatické zastupitelství apod.

Rozkol v KSSS?

Dimitrij Běloševský

V Moskvě začal sjezd KSSS. Osmadvacátý. Navzdory rozpakům a obavám nemalé části delegátů i veřejnosti byl zahájen v původně stanoveném termínu. Probíhá za politické konstelace krajně nepříznivé demokratickým silám, po té, co se pravici dostalo na ustavujícím sjezdu KS Ruska přesvědčivého vítězství.