Často hledáte, jak…
Obálka vydání 18/1990
18/1990 • 11.–18. 7. 1990

1990/18

Zahraničí

Definitívny konec Jalty

Egon Lánský

Keď koncom minulého týždňa vodcovia členských krajín Atlantickej aliancie NATO vydali spoločnú deklaráciu na konci dvojdenných pravidelných rokovaní, konaných tentoraz v Londýne, nielen prezident Spojených štátov George Bush, ale aj mnohí skúsení politickí komentátori hovorili o historickom bode obratu, a pritom vôbec nie je isté, že všetci mali na mysli to isté.

Saharský jed

Zbyněk Petráček

27. června byl v bádenském Mannheimu odsouzen ke pěti rokům ztráty svobody Jürgen Hippenstiel-Imhausen, obchodní ředitel firmy Imhausen Chemie GmbH. Proces měl udělat tečku za skandálem se západoněmeckou technickou pomocí libyjskému militarismu.

Polský rozkol

Petr Janyška

Až donedávna byla pro průměrného obyvatele Polska domácí politická scéna jasná. Desetiletí komunismu versus opozice. Opozice rovnala se Solidarita, Solidarita to byl Lech Walesa a jeho poradci. Všichni táhli za jeden provaz, všem šlo o to samé.

Reportáž z epicentra

Jáchym Topol

Íránská katastrofa, zemětřesení, které má svým ničivým rozsahem málo obdob v historii, otřásla celým světem. Okamžitě po zveřejnění prvních zpráv o obětech na lidských životech se v mnoha zemích organizovala rychlá pomoc.

Rub a líc pomoci krajanům v Rumunsku

Jaromír Plíšek

Jestliže u nás ještě před rokem málokdo věděl, že v Rumunsku žije poměrně početná menšina Čechů a Slováků, je dnes situace právě opačná.