Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Nenašli jste, co hledáte?

Napište na [email protected]

30 let Respektu • 1991-1995, Společnost

Rozkošná svůdnost supermarketů 

Supermarkety v Česku

Celé týmy pracují na tom, aby nám umožnily lépe utrácet 

Každý to dobře zná. Jakmile člověk vejde do dobré samoobsluhy či supermarketu, třeba jen pro chleba a mléko, nakoupí obvykle mnohem více, než původně chtěl. Většina zákazníků totiž mezi rafinovaně upravenými regály neodolá: zboží se kupí všude kolem něj a náhle se zdá být tak potřebné… „Psychologií supermarketů“ se dnes v Evropě zabývají celé odborné týmy. Analyzují chování nakupujících a zkoumají zkušenosti prodavačů. Neexistuje hnutí naší spotřebitelské psychologie, které by uniklo jejich soustavnému rozboru. Jejich úkol je prostý: udělat ze zákazníka pokud možno dokonale fungující stroj na spotřebu zboží, seřizovaný a spouštěný reklamními odborníky.

Začínáme napravo

Pochod supermarketem začíná napravo – to je základní zákon světa zboží. Lidské pohyby se vždy orientují na pravou stranu, lidé se naučili jezdit vpravo a rovněž jejich pohled míří a soustřeďuje se zprava doleva, proti směru hodinových ručiček. Vpravo jsou proto regály plné a pestré, oslňují co nejpestřejší paletou výrobků a zboží. Jakmile se vydáme na cestu, uchopí nás a naladí „psychologie supermarketu“. Potvrdilo se, že především v menších samoobsluhách se vyplácí koncepce „nejprve zelenina a ovoce, pak ostatní“. Klasická hospodyně totiž nakupuje nejprve zeleninu a pak k ní hledá maso a přílohy. V hlavě zákazníka tikají neviditelné hodiny jeho vlastního časového snímku: ráno přece musí nejprve posnídat. To znamená mléko, kefír,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 67 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].