Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Paní Nečasová to jistě ocenila. Horší je to z pohledu státníka Nečase

Respekt to předvídal před pěti lety: expremiér byl obviněn za křivou výpověď

Jana Nečasová a Petr Nečas u soudu, leden 2017 • Autor: Matěj Stránský
Jana Nečasová a Petr Nečas u soudu, leden 2017 • Autor: Matěj Stránský

Bývalý premiér Petr Nečas se dostal do dalšího problému. Jak zjistil deník Aktuálně.cz, kriminalisté ho obvinili z křivé výpovědi. Podle nich v kauze zneužití Vojenského zpravodajství lhal, aby kryl svou ženu. Jana Nečasová, dříve Nagyová, figurovala v případu coby hlavní obžalovaná a byla odsouzena k pravomocnému trestu. Pokud se Nečasova nová kauza dostane k soudu, hrozí mu v případě uznání viny až tři roky za mřížemi.

Respekt předpovídal skoro před pěti lety, jak se bude vyvíjet postavení Petra Nečase v kauze jeho manželky. Citujeme: „Petr Nečas soudu pravděpodobně sdělí, že věděl o operaci vojenských zpravodajců, kterou před dvěma lety řídila jeho současná žena Jana. Obviněným generálům Páleníkovi a Kovandovi tím nepomůže. Tihle šéfové tajné služby věděli, že jim nápad někoho sledovat musí schválit ministr obrany a soud a že slovo premiéra nemá v takovém případě žádnou váhu. Pro ně se na věci nic nemění, pořád je a bude prokázané, že svou službu ostudně zneužili pro soukromé účely premiérovy milenky.

Vydělat na tom ale může Jana Nečasová. Už nyní se před soudem odvolává, že neví, jak tajné služby pracují, a že nevěděla, že by svými žádostmi o ochranu premiérovy manželky porušila zákon. Pokud Nečas oznámí, že o sledování požádal on, může být Jana Nečasová z případu venku - s odkazem, že jen plnila vůli premiéra. Pokud by se Nečas přiznal, mohlo by hrozit stíhání za zneužití tajné služby, případně křivé svědectví, protože jeho výpověď nebude odpovídat policií zjištěným faktům. Možná to bude kvůli záchraně své nové manželky před kriminálem i riskovat.“

Nečas tedy zariskoval a dnes čelí dalšímu obvinění. Jeho manželka tu oběť jistě ocenila. Horší je to z pohledu hodnocení státníka Nečase. Jako někdejší a dlouholetý významný politik dal podle policie přednost lhaní a popření zásad právního státu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].