Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ministryně školství se zachovala jako politik

Kateřina Valachová rezignovala kvůli policejnímu vyšetřování dotací do sportu

Kateřina Valachová • Autor: ČTK
Kateřina Valachová • Autor: ČTK

Ještě ve tři odpoledne to v úterý vypadalo, že ministryně školství Kateřina Valachová zůstane ve funkci. Oznámila, že ruší ministerské dotační programy do fotbalu a dotace do dalších sportů nechá prověřit – letos mělo ministerstvo sportovcům „rozdat“ šest miliard korun. Dodala, že na funkci nelpí, ale cítí povinnost dát sportovní programy do pořádku, proto ta rušení a nové kontroly.

O dvě hodiny později oznámila demisi. Vnímá prý, že výsledky policejní operace, která se odehrála minulý týden a po které byli obviněni tři lidé včetně její náměstkyně a blízké přítelkyně Simony Kratochvílové, zkomplikovaly už tak dost vážnou vládní krizi. Proto k 31. květnu funkci končí.

Stále nevíme, co přesně a konkrétně bylo zájmem detektivů a státních zástupců. Nevíme, jakou roli v možných trestných činech a zneužití dotací sehrála náměstkyně Kratochvílová, kterou si Valachová vzala s sebou na úřad. Ministryně oznámila, že už před policejní operací provádělo samo ministerstvo kontrolu rozdělování sportovních dotací. Odhalovalo prý podobné problémy a vady jako později policie - a velmi těžko si představit, že by o tom její nevěděla náměstkyně a kamarádka, která navíc za sport odpovídala. Nevíme ani, z čeho přesně byl obviněn šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta a proč byli skoro dva dny zadržováni Karel Březina nebo Miroslav Jansta.

V každém případě je demise Valachové sympatická. Jak říká sama, necítí osobní odpovědnost za dotační problém a dá se jí to věřit. Přijímá politickou odpovědnost; jedním z důvodů je, aby její vládní kolega Andrej Babiš „nezakrýval odkazy na policejní operaci a na a její setrvání v pozici ministryně své vlastní problémy“.

Babišovi tím ukázala, jak se chová odpovědný politik. Nevíme, jak dopadne vyšetřování dotací, kdo a zda vůbec bude někdo nakonec obžalován; což není zpochybnění práce policie a žalobců, ale konstatování. Jenže politik nese v takovém případě vyšší odpovědnost a odchod je její mírou.

Sociální demokratka Valachová nakonec s úsměvem a noblesou končí, ministr financí vedle ní vypadá jako trapný skrblík trvající na svých bonusech a dosažených metách. Snad se brzy dozvíme, co se s dotacemi do sportu děje. Valachová už nám však jednu zprávu dala – politika se snad vrací tam, kam patří, a její protagonisté vědí, co je odpovědnost. Tedy někteří, dodává pan Patizon.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].