Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bakala, OKD a vyšetřovací komise

Poslanci nemají suplovat vyšetřování a soudy

Ostrava, srpen 2016 • Autor: Matěj Stránský
Ostrava, srpen 2016 • Autor: Matěj Stránský

Poslanecká komise, která chce vyšetřit osud OKD, si pozvala někdejšího spolumajitele této společnosti Zdeňka Bakalu (jenž vlastní týdeník Respekt). Podnikatel však odmítl přijít s tím, že případ řeší soudy, které mají skutečně ve věci možnost rozhodnout. Nechce proto vystupovat před poslanci, aby svou situaci před soudem nekomplikoval, navíc vnímá komisi jako účelovou.

Členové této komise tak následně jednohlasně odsouhlasili výzvu policii, aby ho předvedla. Pakliže vše vezmeme čistě technicky, měl Zdeněk Bakala přijít. Zákony platí pro všechny. Jenže toto konstatování je na celé věci to nejjednodušší - a vlastně nejméně zajímavé.

Kauzám spojeným s OKD se věnují soudy. Nejde tedy o zapadlou událost, kterou je třeba vytáhnout na povrch. Politici naopak osud OKD jen víc a víc politizují. Prezident dělá z Bakaly nepřítele číslo jedna, protože nepatří do jeho klanu. V inauguračním projevu Miloš Zeman dokonce přiznal, že tlačil na ministra spravedlnosti a nejvyššího státního zástupce, aby proti Bakalovi byli aktivnější, protože je zloděj. Ti to naštěstí odmítli, ale i tak jde o bezprecedentní zásah do zdejší spravedlnosti. Navíc ostře kontrastující s tím, že u lidí z jeho klanu (např. Andrej Babiš) naopak zdůrazňuje, že kdo není odsouzen, je nevinen.

Piráti zase v předvolební kampani slíbili, že mimo jiné dostanou lidi za OKD „do tepláků“. Následně přišli s nápadem na zřízení oné vyšetřovací komise, kterou vede jejich člen.  Než začala komise k OKD působit, dostavili se dva její členové - Pirát Lukáš Černohorský a Josef Hájek z ANO - za Milošem Zemanem, dali mu dárek (hornický krumpáč) a prezident jim výměnou řekl, že za vše může Bakala, a že při jmenování ministrů Babišovy vlády bude přihlížet k jejich názoru na OKD.

Zdeněk Bakala • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Zdeněk Bakala • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Je přitom s podivem, že členové komise v rozhovorech naznačují, že průšvih se stal už v devadesátých letech, ale Miloš Zeman ani Václav Klaus (za kterých stát ztratil v OKD většinu) pozváni k výslechu nejsou. Že jde tedy o podjatou komisi, je zřejmé - ale proč ne, nikdo nečeká, že politici budou nezaujatí a nezávislí. Nejsou to ostatně soudci; mohou si dělat, co chtějí. A také si dělají, co chtějí.

Byli jsme toho svědky i u vyšetřovací komise, která měla zjistit, jak to bylo s policejní reorganizací. Má snad někdo pocit, že do něčeho vnesla světlo? Nezměnilo se vyšetřování v souboj politiků, kteří se hádali, co vlastně tedy zjistili?

V souvislosti s OKD panuje řada nejasností, a proto probíhají soudy. Tak to má v demokratické společnosti být. Ale poslanecké vyšetřovací komise je nemají suplovat. Nebo se snad teď budou vracet ke všem privatizacím? Ke každému podniku, kterému se nedařilo?

Takže ano, Zdeněk Bakala se měl před komisi dostavit, protože taková jsou pravidla. Mohl si sám určit, co poslancům řekne, a co ne. Tvářit se však, že kvůli tomu, že nepřišel, nedojde k průchodu spravedlnosti, je nesmysl. Jen pár poslanců přišlo o show.

Nicméně ať už se to Zdeňku Bakalovi líbí, nebo ne, je veřejnou osobou. Jeho aktivity ovlivňovaly podobu této země a veřejnost má nárok na informace. Proto by měl prolomit mlčení a nabídnout svůj pohled na události.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].