Hodně chipsů = méně slov. Jak strava v těhotenství ovlivňuje IQ dítěte
Brněnský výzkum přináší další dílek do skládačky poznání o tom, jak klíčové jsou první měsíce a roky lidského vývoje
Čtete jeden z našich pravidelných newsletterů. Přihlaste se k jejich odběru a budou vám chodit do e-mailové schránky. Píšou je pro vás Tomáš Brolík, Pavel Turek, Magdaléna Fajtová, František Trojan, Ondřej Kundra, Jiří Sobota a Silvie Lauder.
Je známým faktem, že by ženy v těhotenství neměly pít alkohol ani kouřit. Intuitivně také všichni tušíme, že by měly co nejzdravěji jíst. Na co konkrétně může mít výživa vliv, teď poodhaluje studie vědeckého týmu z institutu CEITEC brněnské Masarykovy univerzity. Strava v těhotenství podle výsledků ovlivňuje formování mozku dítěte a jeho pozdější jazykové schopnosti.
Vědci zkoumali 179 dospělých lidí, kteří se narodili počátkem devadesátých let na jižní Moravě. Analyzovali dotazníky, v nichž matky zhruba v polovině těhotenství uvedly, co jedly. Následně vědecký tým pomocí magnetické rezonance zkoumal mozky potomků – a došel k závěru, že čím více takzvaně zánětlivých potravin těhotné ženy konzumovaly, tím nižší měly jejich děti ve věku 28–30 let verbální IQ.
Závěry studie publikované v odborném časopise Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry obstály nezávisle na pohlaví dítěte i po očištění od vlivu věku a vzdělání matky či toho, jestli v těhotenství kouřila, zažívala stres nebo užívala doplňky stravy. Podle autorů jde o první studii, která spojuje prozánětlivou stravu v těhotenství s tím, jaké kognitivní schopnosti budou mít potomci o 30 let později.


Mezi potraviny, které přispívají k zánětlivým procesům v organismu, nutí ho se zánětu bránit a tím tělo vyčerpávají, patří například uzeniny, sladkosti, smažené či instantní pokrmy. Naopak protizánětlivě působí ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné produkty nebo kvalitní oleje. Tedy potraviny, které všeobecně považujeme za zdraví prospěšné.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu