Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Upevnit pověst a legendu. Přátelé se sešli, aby oznámili, že už se nevrátí

Jak to dopadlo, když se po letech znovu setkali herci seriálu, jehož popularita nekončí

Friends: The Reunion: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer a Lady Gaga • Autor: Profimedia
Friends: The Reunion: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer a Lady Gaga • Autor: Profimedia

Rozešli se Rachel a Ross na chvíli? Jaké je povolání Chandlera Binga? A kolik erotogenních zón je podle Moniky na ženském těle? Odpovědi na otázky, které sypou z rukávu fanoušci seriálu Přátelé, nemusíte znát ani zdaleka tak dokonale. Ale pokud byste měli vědět jednu věc o jednom z nejúspěšnějších sitkomů 90. let a přelomu milénia, pak to, že jeho díly na všech platformách dohromady posbíraly sto miliard přehrání.

Závratné číslo ukazuje na nevyprchávající popularitu seriálu o šesti kamarádech z Manhattanu, kteří sdílejí život, úspěchy, prohry a lásky. Z Přátel se stal streamovací evergreen, o nějž se perou on-line videotéky. Vracejí se k němu ti, kdo ho viděli v 90. letech, a objevují ho ti, kteří v té době ještě nebyli na světě. Není tak překvapující, že speciál nazvaný Přátelé: Zase spolu neboli Ten, kdy se dali znovu dohromady, který ve čtvrtek odvysílala stanice HBO, k sobě poutal nemalou pozornost. Napínání producentů, o čem vlastně bude a jak bude vypadat, zadělávalo na další spekulace o možném návratu Přátel i v jiné formě. Jsme tedy po jeho zhlédnutí moudřejší?

Za všechno může opičák

Herečtí představitelé Přátel spolu strávili před kamerami dekádu. Během ní se stali možná nejpopulárnějšími globálními celebritami. Jak je ale známo, po konci seriálu se jejich cesty většinou rozešly. V některých případech k úlevě zúčastněných, kteří si navzdory televizní blízkosti nepadli údajně do oka. Napětí mezi Jennifer Aniston a Courteney Cox bylo zajímavě patrné i během prvních minut speciálu, kdy se šestice pomalu trousila do studia, kde pro ně produkce znovu postavila interiéry newyorských bytů i kavárny Central Perk.

První diváckou atrakcí mělo být právě to, že se po dlouhé době Přátelé veřejně sejdou a zavzpomínají na fenomén, jehož byli součástí. Na vztahy, které mezi nimi vznikly, na chemii, na natáčení, na epizody a momenty v ději, které s televizními postavami prožívalo dvacet pět milionů diváků sledujících každý díl.

Ten možná nejvíc ikonický moment, polibek mezi Rossem a Rachel, zmínil hned první na place představitel Rosse David Schwimmer. Show se pak k němu v následující hodině a čtyřiceti minutách ještě jednou nevyhnutelně vrátila. A odhalila i tajemství, které muselo rozněžnit všechny fanoušky. Což byl také jeden z mála momentů, kdy měl divák opravdu pocit, že sleduje show, kterou si přál. V níž se podívá do zákulisí, za scénu, kdy se dozví cosi autentického o vzniku seriálu a jeho úspěchu. Proč a jak fungovala mezi skupinou určitá magie, která se otiskovala do děje. Nebo kdy naopak nefungovala…

I když společné toulky po studiu a vzpomínání vykreslovaly nehrané kamarádství, od začátku bylo jasné, že nic zásadně nového nebo nečekaného na veřejnost nepronikne. Do jisté míry proto, že řada diváků touží vracet se k tomu, co už znají. Cílem speciálu ostatně bylo na křídlech nostalgie a slz hlavně upevnit pověst a legendu zvanou Přátelé. Když padla povinná otázka z publika, zda je něco, co se jim během natáčení nelíbilo, hezkou odpovědí to do autu zahrál David Schwimmer: Nelíbil se mu opičák Marcel.

Defilé nadšených mileniálů vyznávajících se z toho, jak moc pro ně seriál znamenal, jak je provázel složitými životními situacemi, jak je učil cítit, jednat, vytvářet si vlastní přátelství, bylo až dojemné. Ale zároveň s ním se vkrádala otázka, jestli nemá náhodou zároveň odclonit kritiku ze strany mladých diváků, že jsou Přátelé příliš „bílí“, příliš sexističtí, homofobní, příliš krutí vůči tělesným proporcím.

Potlačeno bylo i cokoliv příliš osobního, co by nezapadalo do šťastného vzpomínání. Matthew Perry (vtipálek Chandler), který je nejvíc zakřiknutý a na němž se podepsaly život a závislost, v jednu chvíli otevřeně mluvil o agónii, kterou zažíval, kdykoliv se jeho vtipům živé publikum nesmálo. „Měl jsem pocit, že umřu, když nebudu vtipný – potil jsem se a měl jsem křeče,“ svěří se. Lehce rozpačité sympatie Lisy Kudrow ale smutek bryskně odvanou.

Besídka za 15 milionů

Formálně se speciál podobal jakési besídce. Kromě toulek mezi kulisami tu byl kvíz o tom, jak dobře Přátelé znají Přátele, scénky z vybraných epizod, čtené zkoušky starých scénářů, povídání producentů Marty Kauffman a Davida Cranea, zpovědi známých tváří od herečky Reese Witherspoon po fotbalistu Davida Beckhama, který se vyznal, že se cítí být jako Monica.

Až trestuhodně miniaturně se mihli herci vedlejších rolí, kteří byli důležitou součástí seriálu. Nepochopitelně větší prostor naopak dostala módní přehlídka, na níž se procházel Justin Bieber jako brambora. Velký segment zabíral i rozhovor: s šesticí herců sedících na pohovce před fontánkou, v níž dovádějí v úvodní znělce, ho vedl nevýrazný britský komik James Corden. Jeho přítomnost byla záhadou a tak trochu žábou na prameni.

https://www.youtube.com/watch?v=xHcPhdZBngw

Nakonec bezobsažně mluvil víc než sami herci a rozhovor na gauči tak chvílemi působil jako nudná povinnost s několika vtipnými momenty v podání Davida Schwimmera a Matta LeBlanca. Jinak to spíš vypadalo, že každý ze zpovídaných sleduje mentální hodinky a přepočítává v hlavě 2,5 milionu dolarů, které za účast dostal.

A teď k hlavní otázce: Je tedy nějaká šance, že by se Přátelé vrátili? A chce to vlastně vůbec někdo? Pokud bychom měli věřit slovům Lisy Kudrow, pak rozhodně ne. Ani film ani seriál si nedokáže představit. Příběh se krásně uzavřel a není třeba hezké konce postavám kazit. Všichni herci alespoň odpověděli, kde jsou podle nich jejich postavy teď - jaké životy žijí.

Na druhou stranu, žijeme ve věku remaků, sequelů, prequelů, vytěžování osvědčených značek. Film a televize se recykluje a vrací víc než kdykoliv jindy. A Přátelé jsou silná značka, u které by se přirozeně nabízel i nový začátek. Scénáristé seriál psali o období života, kdy jsou přátelé rodinou. Období končí, když mají vlastní rodiny. Nyní uplynula přesně ta doba, aby šly děti na univerzity a rodiče mohli zase řešit sami sebe.

Oficiálně měl speciál slavnostně zahájit spuštění streamovací platformy HBO Max, která lukrativní Přátele přebrala od Netflixu, a přitáhnout k ní pozornost nových předplatitelů (celý jej oddálila pandemie). Místy ale působil spíš jako test, jestli není přece jen možné vstoupit dvakrát do stejné řeky. Lisa Kudrow ostatně v odpovědi přihrála míč scenáristům a producentům, na kterých záleží podstatně víc než na chuti herců.

Ale nic nenasvědčuje tomu, že by Marta Kauffman změnila názor. Před osmi lety se nechala v rozhovoru pro časopis Rolling Stone slyšet, že i filmové pokračování by jen pošramotilo dobrou pověst seriálu: „Jen bychom dali šest herců dohromady, ale srdce by bylo pryč. Nevím, jak by nám to prospělo. Show se daří, lidé ji milují.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].