Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jemně jim vezměte herní konzoli aneb Za vysvědčení knihu

Několik tipů na odměnu za celoroční práci ve škole

Prašina
Prašina

Podle obšírného průzkumu Národní knihovny přibylo dětí, které čtou. Chvályhodný trend je nasnadě udržet, protože četba přináší unikátní vnitřní zážitek a pomáhá se soustředěním. Jedná se o zcela jiný typ zkušenosti, než je hraní počítačové hry nebo sledování filmu. Pokud rodiče vyberou s ohledem na zájmy svého potomka, nemůžou minout. Coby odměna za celoroční práci ve škole ideální.

Dost bylo Honzíkovy cesty

Ve stejném průzkumu se uvádí, že jednou z nejoblíbenějších knih nejmladších čtenářů je stále Honzíkova cesta Bohumila Říhy. Těžko říct, jakou roli ve výběru hraje fakt, že se donedávna jednalo o úvodní položku povinné četby v první třídě hned po slabikáři.

Vzhledem k tomu, že by dnes dítě navštěvující mateřskou školu asi žádný rodič nevypravil samotné k dědečkovi vlakem, zkusme sáhnout po aktuálnějších titulech. Hravá kniha Raketa je výběr z patnácti čísel stejnojmenného časopisu. Luštěnky, křížovky, bludiště, hledání rozdílů, dokreslovačky, hádanky. Vše od současných ilustrátorů a tvůrců komiksu, jako jsou Nikkarin, Jaromír 99 nebo Daniela Olejníková. Doporučujeme pro netrpělivé prvňáky a druháky, kterým se z většího shluku písmenek ještě točí hlava.

Už klasická pohádka Hanse Christina Andersena Malenka vyšla v ryze novém českém podání. V pozůstalosti Marie Fischerové-Kvěchové se našla kompletní sada kolorovaných ilustrací, kterou básník Richard Malý doplnil verši. Vznikla tak nečekaně dramatická knížka o nebezpečích číhajících na dívenku, jež se na vroucí přání z kvítku vyloupla. Když je člověk ještě menší než malý, i takové setkání s žábou či krtkem se mění v dobrodružství. Zvlášť, když si každý tvor chce přivlastnit jeho krásu. Potěší nejmenší školáky, kteří místo násobilky často bloudí pohledem za okny.

U příležitosti výstavy Malý Mikuláš a jiné… francouzského karikaturisty Jeana-Jacquese Sempého vyšel v češtině poprvé titul Marcelín Pivoňka. Autorská novelka vypráví o chlapci, který má značnou potíž s červenáním. V životě ale není věc, kterou by nezvládlo velké přátelství. Sempé je v Česku proslaven coby ilustrátor Mikulášových patálií, ale zde se už podruhé představuje jako svébytný spisovatel. Ideální předání malým rošťákům by mohlo proběhnout přímo na výstavě, která zevrubně zachycuje nejen typologii francouzských nosů.

V devíti letech přichází krize

Devět je prý věk, kdy děti nejčastěji vymění knihu za mobilní telefon nebo film. Mnoho zběhnuvších malých čtenářů se ale vrací jako bumerang, pokud narazí na vydatné vyprávění. Několik jich tu máme.

Podivousek – Lapač písní je román pro děti s mocí zažehnout první diskuze o svobodě a její ceně. Podivousek pochází z druhu přízemníčků, zvláštních bytostí na pomezí lidí a zvířat, které hromadně končí v Domově pro vzdorovitá a nezdárná stvoření slečny Karbunklové. Ten je ale jen zástěrkou pro pracovní tábor, v němž vládne strach a ponížení. Má vůbec smysl utíkat, když nevíme, co je za zdí? Dokážete si představit život bez ochutnání jediného dortu či čokolády? A jaké to je, když ve vás jednoho dne poprvé někdo uvěří? Pro přemýšlivé školáky, které chtějí rodiče nenásilně přivést k zájmu o problémy dnešního světa.

Warren XIII. sice vypadá jako žabák, ale má krásné blonďaté lokny. Je malý, ale vede úplně sám prazvláštní mobilní hotel. O jeho nebývalém úspěchu se píše ve světovém tisku, ovšem brousí si na něj zuby nejproradnější z čarodějnic. Tenhle chytrý kluk nemá chvíli klid; jestliže v prvním díle odhalil tajemství vševědoucího oka, v druhém se utká s šeptajícím lesem. Knihy o Warrenovi XIII. mají rafinovanou výpravu díky kreslířce Tanie Del Rio. Ilustrace stylizované v duchu viktoriánské éry si čtenáře podmaňují temnou atmosférou, a navíc často skrývají klíče k zápletce. Obzvláště vhodný titul pro malé záhadology.

Co mají společného Anna Politkovskaja, Frida Kahlo, Rosa Parks a dalších 97 žen? Dělaly věci po svém navzdory společenským zvyklostem i zákonům. Novinářka Elena Favilli a spisovatelka Francesca Cavallo zpracovaly jejich životopisy ve svižně napsané medailony v knize Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky; ty pak dotvořila portrétem šedesátka ilustrátorek. Knihu provází pověst titulu, který na trhu opravdu chyběl; v crowdfundingové kampani na ni přispěvatelé (hlavně přispěvatelky) poslali více než milion dollarů.

Občas si někdo rýpne, proč je kniha adresovaná jen dívkám. Možná proto, že ta pro chlapce vyšla následně: jmenuje se Příběhy pro kluky, kteří se odvážili být jiní (a přeložena do češtiny zatím nebyla). Doporučujeme všem dívkám, protože každá tu najde svou superhrdinku. A kdyby ne, může ji doplnit na závěrečné stránky k tomu určené. Nebo ještě lépe: může se jí stát. Ostatně Češka v knížce není ani jedna.

Pro náctileté zatracence

U této věkové skupiny už prý nemá cenu snažit se s doporučeními na knihy. Pokud nesledují televizi, mají v ruce mobilní telefon či herní konzoli. Přesto jsou chvíle, kdy je lepší negooglit a raději si zalézt s knihou pod deku.

Komiks Ovoce poznání Švédky Liv Strömquist přehledně vyvrací jeden velký omyl lidstva - a to že ženské pohlavní orgány existují především pro muže. Zvlášť na počátku puberty se dívky mohou cítit zmateny protichůdnými informacemi o ženské sexualitě, a zkuste jim poradit, aby klíčová slova napsaly do vyhledávače. Balast, který na ně vypadne, by neroztřídil dobrovolně ani popelář. Naopak Strӧmquist argumenty sebrala, vymazlila, a především ilustrovala s humorem, ironií a pohotovostí sobě vlastní a vytvořila album, které jen s velkou dávkou nadsázky můžeme překřtít na Děvčátka, na slovíčko 2.0.

Hry na hrdiny frčí už od dob Dračího doupěte. Teď s další přichází i komiksová série Davida Petersena Myší hlídka. Neuvěřitelně nakreslený fantasy komiks o světě myších mušketýrů chránících soukmenovce před drsnou přírodou i dravci si o RPGéčko téměř říkal. Jemně vezměte svému potomkovi z rukou herní konzoli a vsuňte do ní výpravnou knihu s pravidly a ukázkovými výpravami, paravánem pro vypravěče a mapou myších teritorií - a přes sociální sítě zašlete odkaz na deníky postav i vypravěče. Pak už se jen těšte, jak se zlepší v rétorice a rozvine svou fantazii.

Vojtěch Matocha: Prašina
Vojtěch Matocha: Prašina

Chtěli byste, aby četli Rychlé šípy, ale máte obavu, že by vás s vaší oblíbenou četbou z dětství poslali k šípku. Zkuste to oklikou s Prašinou Vojtěcha Matochy. Velkoryse ilustrovaným dobrodružným románem, který na tajemná Stínadla odkazuje zcela současně a mísí parní stroje s mobilními aplikacemi. Hlavní hrdinové Jirka a En stojí před nelehkým úkolem: zachránit celou Prahu před developerem Hroudou. Pokud se jim to nepovede, stane se hlavní město zónou nejen bez elektřiny, ale i mobilního signálu a internetu! Už máte jejich pozornost? Hlavně to nevzdávejte.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].