Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak byla filmovka vděčná Jiřímu Čunkovi

Pražská kavárna: speciál z LFŠ v Uherském Hradišti, díl 5.

Autor: Jan H. Vitvar
Autor: Jan H. Vitvar

Jaroslav Mužíček se narodil v Nové Pace, od čtrnácti let tam vyrůstal jen s babičkou a filmy, na které se chodil náruživě dívat do místní Velvety. V roce 1966 ve městě založil filmový klub, o rok později zajel do Písku na seminář pro lektory filmových klubů, ze kterého se později vyvinula dnešní Letní filmová škola, jejíž návštěvu od té doby (kromě čtyř ročníků) nevynechal. Po revoluci vedl v Nové Pace dlouhá léta kino, čímž se jednodušeji rozšiřovala jeho sbírka filmových plakátů, která čítá na tři tisíce kusů. Dnes už je v důchodu a Asociace českých filmových klubů, která filmovku pořádá, mu za jeho celoživotní práci ve čtvrtek večer věnovala svou Výroční cenu.

Nic z výše uvedeného o sobě oceněný na jevišti Kina Hvězda neřekl, jenom srdečně poděkoval a se slovy, že si nepotrpí na dlouhé řeči, se chtěl odporoučet ze scény, aby nezdržoval publikum natěšené na vrchol večera v podobě promítání slovenského filmu Budiž světlo. V sále už se málem začalo zhasínat, jenže to by vedle pana Mužíčka nesměl stát Jiří Čunek. Vždy, když si hejtman Zlínského kraje bere do ruky mikrofon, je třeba být ve střehu, neboť pamětníci vědí, jak si kdysi na Nově snažil získat popularitu tím, že přirovnal vystěhovávání Romů z jím vedeného Vsetína do montovaných buněk k čištění naší společnosti „od vředů“.

Jiří Čunek • Autor: Milan Jaroš
Jiří Čunek • Autor: Milan Jaroš

Tentokrát vytušil, že publikum filmovky by mohlo slyšet spíš na nějakou veselou historku z natáčení, a proto se pustil do vyprávění nesnesitelně dlouhého příběhu, jehož děj se dá shrnout do věty: „Byl jsem v Kanadě a nebyli tam lidi ani kino.“ Když narvaný sál začal nekonečný popis jeho rodinné road movie přehlušovat významným davovým pokašláváním, Čunek zvýšil hlas, okamžitě přehodil výhybku a začal vysvětlovat, že lidé v sále to sice možná nechápou, ale rozpočet filmovky je nějakých dvacet milionů a jen čtvrtinu si na sebe přehlídka dokáže vydělat sama -  čili bychom měli být kraji, respektive jemu vděční za to, že jí dává peníze na to, abychom se tu s ním mohli všichni takhle pěkně potkat. Jako kdyby to dával ze svého a jako by to loni nebyl směšný, byť pochopitelně pro filmovku nepostradatelný jeden milion korun - který si mimochodem před dvěma lety díky souběhu tří funkcí senátora, hejtmana a starosty dokázal Čunek vydělat za pouhé čtyři měsíce. A vzhledem k tomu, že další krajské volby proběhnou příští rok až v říjnu, máme se nejspíš i příště na co těšit.

Ale vážně: těšit se na co máme, protože i letošní Letní filmová škola si dokázala udržet nezaměnitelné kouzlo, které očividně ještě dlouho nevyprchá. Nikde jinde nepotkávám tak nadšené publikum, které své emoce umí vyjádřit nejen před panem Čunkem, ale hlavně před panem Mužíčkem a promítanými filmy a jejich tvůrci, které na rozdíl od politika odměňuje opravdu upřímným potleskem. Ve čtvrtek aplaus potkal i zmíněné Budiž světlo, drama Marka Škopa o střetu obyčejného vesničana s neobyčejnou tupostí jeho sousedů.

Film předcházela pověst z karlovarského festivalu, že je to „na Slovensko velmi slušný“ film, což musím potvrdit ve vší nejednoznačnosti této věty. S citlivým tématem (vznik ozbrojených fašistických milicí na slovenském venkově) se režisér vyrovnal až překvapivě dobře, kdy celý příběh působí uvěřitelně. Ani Škopa se ale nevyvaroval klasické nemoci valné většiny současné česko-slovenské kinematografie: všechno se snaží doříct i pro diváka-neandrtálce za cenu těch největších klišé. Zde bohužel v podobě hlavní kladné postavy, která – jak už to tak v běžném životě bývá – se na rozdíl od fašistů muslimů nebojí, protože imigranty zná z práce na stavbě v Německu. A na rozdíl od muslimů se nebojí ani fašistů, protože má doma sbírku zbraní připomínající armádní sklad. Ale zajděte si na něj, na Slovensko je to opravdu velmi slušný film (v naší distribuci bude od října).

A zajděte si taky v pátek do Respekt stanu, budou v něm debatovat kolegyně Jindřiška Bláhová a Andrea Procházková. Z letošní filmovky je to ode mě vše, tady ještě mé tipy pro dnešní den:

13:30 – Současný český seriál (Respekt stan)

15:30 – Sběratel (Sportovní hala)

15:30 – Máme na víc (Respekt stan)

17:30 – Klec (Klub kultury 1)

19:00 – Lekce filmu podle Vladimíra Furdíka (Respekt stan)

20:30 – Ben Hur (Kino Hvězda)

21:30 – Pasťák (Letní kino Smetanovy sady)

23:30 – Kouř (Letní kino Smetanovy sady)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].