Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Česko má už čtyři případy koronaviru

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Hlavní hygienička Eva Gottvaldová a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Bezpečnostní rada státu v pondělí rozhodla, že se kvůli šíření nového typu koronaviru zastaví lety z Jižní Koreje a plánuje omezení letů z Milána, Benátek, Boloni a Bergama. Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě bude bez diváků. Rada také doporučila omezení návštěv léčeben dlouhodobě nemocných, domovů seniorů či ústavů sociálních služeb. Omezení zavádějí nebo doporučují některé školy či univerzity a také dopravci. V Česku jsou potvrzené už čtyři případy nákazy koronavirem. Zatím posledního pacienta s pozitivním testem ohlásila v pondělí večer Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Jde o třiapadesátiletou ženu, která byla na infekční oddělení tamní nemocnice přijata v neděli.  Nakažená žena pobývala v Itálii ve stejném hotelu jako první pozitivní pacient v kraji z Děčína.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) doporučí vládě, aby do budoucna podle dalšího vývoje zvážila vyhlášení nouzového stavu. Mohla by tak regulovat dodávky ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu, zakazovat akce s velkým počtem lidí a uložit lidem vracejícím se z rizikových regionů kontaktovat lékaře či hygienickou stanici. V minulosti platil tento stav při záplavách nebo po orkánu Kyrill. Premiér Andrej Babiš (ANO) i další ministři za jeho hnutí ale nyní pro vyhlášení nouzového stavu nevidí důvod; ten by nastal, pokud by se koronavirus epidemicky šířil. Českomoravská konfederace odborových svazů navrhla při případné rozsáhlejší karanténě zavést v Česku takzvaný kurzarbeit. Stát by tak při omezení či zastavení výroby či provozu zaměstnavatelům přispíval na mzdy pracovníků, aby se jejich příjem nepropadl.

Matovič bude sestavovat vládu, když shromáždí většinu

Igor Matovič; ilustrační foto • Autor: ČTK
Igor Matovič; ilustrační foto • Autor: ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sestavením nové vlády po sobotních parlamentních volbách pověří šéfa vítězného hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, pokud bude mít vznikající uskupení potřebnou většinu ve sněmovně. Šéf OLaNO usiluje o vytvoření čtyřčlenné koalice s ústavní většinou v Národní radě. Hlava slovenského státu po schůzce s Matovičem vyjádřila přesvědčení, že pověření sestavením vlády by mohlo být otázkou dnů. Již v úterý se Čaputová setká s předsedy dalších tří uskupení, která by mohla vstoupit do koalice s OLaNO. Pověření sestavením vlády je na Slovensku tradicí, které nemá oporu v ústavě. Hlava státu má ale po volbách důležitou politickou roli při střídání vlád, protože jmenuje nového premiéra a na jeho návrh také členy kabinetu.

Pro Matoviče by to byla zcela nová role, s vysokou politikou nemá zkušenosti a post premiéra dlouho odmítal. Stejně velkou změnou projde i Robert Fico: z premiérského postu sice již před časem musel odstoupit kvůli skandálům, ale teď definitivně přichází o moc. Matovič již jednal s předsedou populistického hnutí Jsme rodina Borisem Kollárem, které před loňskými volbami do Evropského parlamentu spolupracovalo s nacionalistickými a protiimigračními stranami. Ještě před tím se setkal s předsedou strany Svoboda a solidarita, na jejíž kandidátní listině se v roce 2010 dostal do vysoké politiky. V úterý pak chce vítěz voleb mluvit s exprezidentem Andrejem Kiskou, zakladatelem strany Za lidi.

Pete Buttigieg odstoupil z demokratických primárek

Pete Buttigieg • Autor: AP, Andrew Harnik
Pete Buttigieg • Autor: AP, Andrew Harnik

Skomírající kampaň bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena získala ztracený dech. Po sérii porážek v primárních demokratických volbách Biden přesvědčivě vyhrál v Jižní Karolíně - a teď mu může nahrát i rezignace jeho demokratického protikandidáta v souboji o Bílý dům Peta Buttigiege. Ten složení zápasu o získání nominace oznámil svým příznivcům ve městě South Bend v Indianě, kde zastával funkci starosty. Jak to v podobných situacích a obzvlášť v Americe bývá, Buttigieg ve své poslední řeči ocenil, jakých úspěchů se mu v kampani podařilo dosáhnout, zvlášť když nečekaně zvítězil v primárkách i Iowě.

Jenže šlo o výjimku: „A tak si musíme v tento fázi klání přiznat, že nejlepším způsobem, jak zachovat víru v naše cíle a ideály, je odstoupit a pomoci sjednotit naši stranu a náš národ. Takže jsem učinil obtížné rozhodnutí a zastavil svou kampaň,“ řekl Buttigieg.  Spekuluje se, že nyní by mohl podpořit právě centristu Bidena, kterého zatím drtil další vyzyvatel Bernie Sanders. Demokratický boj tak pokračuje, zatímco Donald Trump si může být jist, že za konzervativce bude Bílý dům obhajovat on.

Tožička stáhne na žádost Pirátů kandidaturu do Senátu

Tomáš Tožička • Autor: DVTV
Tomáš Tožička • Autor: DVTV

Tomáš Tožička na žádost předsednictva Pirátů stáhne svou kandidaturu v doplňovacích senátních volbách na Teplicku.  Tožička čelil kritice kvůli svým vyjádřením na sociálních sítích. Pobouření vyvolal zejména příspěvek z jeho bývalého facebookového profilu, v němž psal o „brutální okupaci Palestiny“ a genocidě jejích obyvatel „izraelskými okupačními vojsky“ a doprovodil ho koláží spojující Davidovu hvězdu a hákový kříž.  „Zvolená forma vyjádření na sociálních sítích k operaci Lité olovo z roku 2009 není pro Piráty přijatelná,“ uvedlo předsednictvo po pondělním jednání. Zároveň odmítlo, že jde o antisemitismus, a také odsoudilo urážlivé reakce, které se vůči Tožičkovi objevily.

Odborníka na regionální rozvoj Tožičku nominovala do doplňovacích voleb ústecká krajská organizace Pirátů. Jeho kandidaturu následně kritizoval vedoucí administrativního odboru Pirátů Petr Vileta, k němuž se připojilo přes sto dalších členů. Vileta napadal zejména Tožičkova vyjádření na sociálních sítích. Kandidát na senátora mimo jiné uváděl, že kapitalismus je zločin proti lidskosti a že centristé v médiích jsou ohrožením demokracie. Piráti nicméně v únorovém hlasování členské základny odmítli návrh na to, aby byl Tožička z voleb stažen. Doplňovací volby na Teplicku se uskuteční na konci března. Vypsány byly po lednovém úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). O senátorské křeslo se po Tožičkově rezignaci bude ucházet deset lidí.

Soud zastavil stíhání radního za podněcování vůči Zemanovi

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Soud nepravomocně zastavil trestní řízení proti bývalému radnímu Jesenice Martinu Langovi (dříve ODS), který čelí obžalobě kvůli svým facebookovým výrokům na adresu prezidenta Miloše Zemana a poslanců. Obvodní soud pro Prahu 8, který dospěl ještě před nařízením hlavního líčení k závěru, že skutek není trestným činem a že zároveň neexistuje důvod pro postoupení věci například k přestupkovému řízení. Obvodní zastupitelství s postupem nesouhlasí a podalo proti usnesení stížnost. Lang je obviněný z podněcování k trestnému činu, za které hrozí až dvouleté vězení.

Loni v dubnu na sociální síti mimo jiné napsal, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Na svém soukromém profilu tak komunální politik reagoval na to, že Zeman souhlasil se zdaněním náhrad vyplácených církvím. Poslance, kteří pro zdanění náhrad hlasovali, Lang označil za „proradná prasata“, která je dovoleno a nutné zabíjet. Lang po zahájení stíhání uvedl, že se nenechá zastrašit a že na smyslu svých slov trvá. Dříve se za svůj příspěvek omluvil s tím, že šlo o nadsázku s cílem vyprovokovat diskusi na závažné téma. ODS ho kvůli výroku vyloučila ze strany. Rezignoval také na funkci radního, ačkoliv ho jeseničtí zastupitelé podpořili a odhlasovali vyjádření, že výrok byl Langovým osobním prohlášením.

Jeskyňáři: V Obřím dole v Krkonoších bylo jezero

V Obřím dole v Krkonoších byl před více než 10.000 lety menší ledovec, který napájel ledovcové jezero. Existenci zaniklého jezera loni při výkopových pracích u vstupu do štoly Prokop na úpatí Sněžky potvrdili speleologové ze společnosti Speleo Albeřice. Albeřičtí jeskyňáři loni zahájili práce na projektu uvolnění zavalené štoly Prokop z 50. let na dně Obřího dolu.  „Přibližně tři metry pod zemí jsme odkryli profil jemnozrnných jílových sedimentů. Po dokumentaci a vyhodnocení analýz je zřejmé, že se jedná o přeplavený a usazený sediment, s největší pravděpodobností dno jezera. Zaniklé jezero dokládá v době svého vzniku menší ledovec, který jezero dotoval vodou,“ vysvětlili ČTK.

Z morfologie terénu vyplývá, že jezero mohlo začínat pod Dolním Úpským vodopádem a sahat do míst, kde je kaplička, od které vede výstupová cesta na Sněžku přes Obří sedlo. Vznikalo v době minimálně před 10 000 lety, ale může být i starší. Zaniklo, respektive bylo postupně vyplněno sedimenty a překryto horskou svahovou sutí.  Výkopové práce byly součástí projektu třetí etapy zpřístupnění historického důlního souboru Kovárna, jehož je štola Prokop součástí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].