0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Prvních 15 minut19. 8. 20235 minut

Nakresli se

Studentka zabodovala na mezinárodní přehlídce firem založených mladými

Nakonec ten, kdo tvoří, jsem prostě já. (Tereza Jandová)

Tereza Jandová si nikdy nemyslela, že by její dětský koníček mohl být cestou k obživě. Dvaadvacetiletá studentka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity během dětství a dospívání s oblibou kreslila, sledovala kreslené seriály, hlavně legendární americké Simpsonovy, a fascinovala ji estetika panenek Monster High, inspirovaných sci-fi nebo horory. „Vždycky mě bavilo být kreativní, ale nebyla jsem si jistá, jestli se to někomu bude líbit. Neměla jsem pocit, že by to mohlo mít větší smysl než jen zábavu,“ říká dnes Tereza. Vystudovala tedy střední školu se zaměřením na obchod a pokračovala v podobném duchu na školu vysokou, kde aktuálně studuje ekonomiku a management, a to i za cenu, že třeba důraz na matematiku jí dnes radost úplně nedělá. 

Bylo to ale paradoxně právě na škole zaměřené převážně striktně prakticky, kdy se rodačce z Českých Budějovic otevřela cesta, na níž může kombinovat vlastní tvořivost a možnost výdělku. Na fakultě po studentech a studentkách požadují, aby si v praxi vyzkoušeli, co obnáší podnikání. „Měli jsme vymyslet nějaký podnikatelský záměr a realizovat ho,“ shrnuje lakonicky pro ni přelomový úkol studentka. Pomáhali jí s ním nejen učitelé z fakulty, ale i konzultanti z podnikatelského vzdělávacího programu JA StartUp, který provozuje stejnojmenná nezisková organizace coby podporu mladých lidí v tom, aby se nebáli rozjet vlastní byznys. 

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Když během konzultací Tereza uvažovala nad možnými projekty, uvědomila si, že svému kamarádovi právě vytvořila portrét ve stylu jeho oblíbeného kresleného seriálu. Umělci, kteří nabízejí kreslené komiksové nebo jiné portréty na zakázku, sice ve světě běžně fungují, ale v Česku toto personalizované digitální umění nemá zatím úplně tradici. Zejména mladší lidi ale tahle představa láká – ať už proto, že chtějí portrét někomu věnovat jako dárek, nebo si jej pořídit pro sebe a použít ho například jako profilový obrázek na sítě nebo jako plakát na zeď. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc