Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Největší Čech Florián Zimmermann

Slavný český šéfkuchař ožije pod rukama generace mladých kuchařů, kteří k jeho poctě připraví degustační večeři v Expu 58 na pražské Letné

 Florián Zimmermann na dobové fotografii
Florián Zimmermann na dobové fotografii

Kdyby český prezident uděloval vyznamenání i gastronomickým osobnostem, byl by Florián Zimmermann (1901–1959) suverénním kandidátem, jakého dodnes nikdo nezastínil. Přitom veřejnost jméno úspěšného šéfkuchaře hotelu Alcron skoro nezná. Asi by zůstal i nadále suchým heslem v encyklopedii, které nemůžeme nikdy dost pochopit, protože k prožití jeho velikosti nám v současnosti chybí to nejdůležitější – jeho jídlo. To chtějí změnit tři kreativní šéfkuchaři ze vzdělávacího centra Ambiente UM – Jiří Horák, Tomáš Valkovič a František Skopec –, kteří se rozhodli, že se Zimmermannovo umění pokusí zprostředkovat veřejnosti. Ve dnech 15. a 16. srpna tak představí třináct chodů degustačního menu připraveného na základě receptur z tehdejší Světové výstavy Expo 58 v Bruselu. Gastronomickou část výpravy tehdy vedl právě Zimmermann.

Kánon o vybraném jídle

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].