Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Chci změnu teď

S Édouardem Louisem o nekončícím prozkoumávání jediného příběhu a knihách, které mají moc měnit svět

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

Nejslavnějšímu francouzskému spisovateli své generace Édouardu Louisovi (30) vyšel před několika týdny český překlad románu Jak se stát jiným. I ve své páté autobiografické knize líčí vlastní zkušenosti s homofobií, reflektuje dětství a dospívání v jednom z nejchudších regionů Francie i pozdější snahu utéct před nalinkovanou budoucností továrního dělníka, kterým se měl stát, kdyby se svému osudu nevzepřel. Hned jeho první kniha Skoncovat s Eddym B. (2014) se stala ve Francii bestsellerem a byla přeložena do více než dvaceti jazyků. A už počínaje debutem také vrací do literatury i společenské debaty pojem třídy a třídní nerovnosti. Stejně tak ve své tvorbě i veřejných vystoupeních píše o strukturálním násilí a uvažuje o tom, co vede chudé obyvatele periferií k volbě populistů – a ukazuje, že to není jen materiální bída, ale také nedostatek empatie a uznání.

Na rozhovor s vámi se nepřipravuje snadno. V knihách popisujete celý svůj život, na veřejných vystoupeních mluvíte o své politické angažovanosti – to dává dost jasný obrázek. Je něco, co jste na sebe ještě neprozradil?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].