0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře29. 4. 20233 minuty

Díky za Kalouska, i když přehání

Žádný státní bankrot Česku nehrozí, ale šetřit se musí i tak

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Exministr financí Miroslav Kalousek vždy uměl zábavně mluvit, po vypadnutí z politického provozu je navíc odpočatý a plný radosti, že si na něj někdo vzpomněl. A tak uplynulý týden zažil malý comeback, když v České televizi dostal prostor rozebrat státní rozpočet s tápající alibistkou Alenou Schillerovou. 

Jeho vystoupení vévodilo varování, že následkem rozhazovačné politiky minulé vlády a přešlapování té stávající směřují státní finance „do bankrotu“. K vylekání veřejnosti a přitáhnutí pozornosti je takové přehánění dobré. Stejně tak k mobilizaci podpory pro rozpočtovou nápravu, která se bude prodávat jen těžko a s níž současná vláda – která má slovy prezidenta potíž prodat i to, co dělá dobře – brzy vstoupí do ještě obtížnějšího terénu, než v jakém se pohybuje dnes. Kdyby šlo jen o jeden bonmot, budiž, ale když Kalousek šermuje státním bankrotem v každé své promluvě, je dobré uvést věci na pravou míru. 

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

V bankrotu skončily země jako Argentina, Portoriko, Zimbabwe nebo svým způsobem před jedenácti lety i Řecko. Tedy země buď kolosálně zadlužené, nebo ne zcela funkční. Česko naštěstí nepatří ani do jedné kategorie. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc