Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

V hlavní roli nový kancléř

Kdo přijde po Vratislavu Mynářovi a co přijde s ním

Poradí, pohlídá, přinese. (Tünde Bartha) • Autor: Milan Jaroš
Poradí, pohlídá, přinese. (Tünde Bartha) • Autor: Milan Jaroš

Jeden už má jméno, o druhém se ví, že je to nejspíš žena, a o třetím se neví vůbec nic. Tři nejžhavější kandidáti na hlavu státu Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová vybírají své kancléře, což bude hned po nich nejdůležitější postava na Pražském hradě. Právě kancléř totiž může zásadně ovlivnit průběh a obraz mise jednotlivých prezidentských kandidátů.

Zmrzlinu raději ne

Kdo se někdy v posledních měsících byl podívat na politických mítincích Andreje Babiše, nemohl minout drobnou, energickou dámu s delším světlým mikádem, bez níž by se expremiér neobešel. Když například dostal na jedné akci chuť na zmrzlinu a řekl, že si pro ni jde, naznačila mu, že to není dobrý nápad. „Já vím, ještě jsem dost neshodil,“ řekl poslušně Babiš a jeho spontánní nápad rázem spadl pod stůl.

Je to ona, kdo mu často říká, kam se má postavit, kdy mají s agitačním obytňákem zvednout kotvy a přesunout se na další štaci. A když je potřeba, sama přiloží ruku k dílu a jde třeba nosit židle, reproduktor nebo reklamní volební předměty, které pak rozdává. Pětačtyřicetiletá manažerka slovensko-maďarského původu Tünde Bartha s plynulou znalostí angličtiny, maďarštiny a slovenštiny je už dlouhou dobu člověkem, bez kterého Andrej Babiš nedá organizačně ani ránu. A někdy ani politicky – jednala s hercem a diplomatem Martinem Stropnickým o jeho možné kandidatuře na prezidenta, u ní se také scházejí důležité zprávy, které jdou následně k Babišovi.

Na ministerstvu financí mu kdysi dělala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].