Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Poslední dobou je slyšet o mnoha různých mutacích toho viru. Britská, jihoafrická a… brazilská.

Podíval jsem se trochu do lokálních zpráv a zjistil jsem, že brazilská mutace koronaviru se zřejmě narodila v Manausu, hlavním městě brazilského státu Amazonas.

Všichni už jsou z těch zpráv zoufalí, tak tohle tedy nebude jen další zpráva o viru. Je to jen vzpomínka na místo, které je branou do Amazonie. Branou do světa stromů, rostlin, živočichů a indiánů.

Ve městě je tma. Mnoho světel nesvítí, lidé šetří energií.

Koloniální architektura byla před staletím určitě velmi lesklá, teď ten lesk opršel během mnoha letních lijáků. Domy mají maximálně tři patra, což je zvláštní v porovnání s jinými takovými domy v Evropě nebo na východním pobřeží jihoamerického kontinentu.

V bufetu u tržiště je narváno. Něco se děje, ale není přesně jasné, co to je. Může to být politické shromáždění, ale taky to může být úplně běžné každodenní hemžení.

Nakonec se objeví žena převlečená za doktorku a za mírnou úplatu mi změří tlak. Je v tom krása okamžiku, protože něco podobného musím často absolvovat v práci, jenom kvůli tomu musím někam za tou doktorkou jít.

Na tržišti je smrad z jídla a z toho všeho, co tady mají. Tropické ovoce, léky na rakovinu odněkud z hloubi pralesa nebo zaručené přírodní léky na erekci posvěcené místními růžovými delfíny.

Delfíni jsou trochu do oranžova. Místní pověst tvrdí, že se v řece za městem za úplňku mění ve vesnické šviháky a na kterou ženu se na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].