Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Teď ještě ne

Máme tady nový přírůstek. Jmenuje se Hera, a ačkoli dostala jméno po starověké řecké bohyni Héře, nikdo od ní zázraky nečeká. HERA je zkratka pro anglický název Health Emergency Preparedness and Response Authority, volně přeloženo jako Úřad pro mimořádné události v oblasti zdraví. Jedná se o nový nástroj EU, který by měl zaplnit bílá místa v koordinaci členských zemí, až přijdou příští pandemie.

Nepůjde o samostatný úřad, ale spíš o oddělení uvnitř Evropské komise, pod které se přesunou úředníci, již spolupracovali už teď během covidu a snažili se koordinovat postup EU. HERA by měla mimo jiné zajistit, že příště bude roušek, ventilátorů a dalšího materiálu v EU dostatek a bude distribuován právě tam, kde ho bude nejvíc potřeba.

Podíváme-li se na věc z ulic a měst evropských států, zrovna koordinace v terénu se ukázala jako velká slabina Evropy během pandemie. Jednotlivé země se překvapovaly chaotickým uzavíráním hranic, poté každý stát vyžadoval jinou délku karantény po jejich překročení a nakonec se rozcházela doba platnosti PCR testů. Kdo musel v té době cestovat po Evropě, bezpochyby si přál, aby EU vydala nějaké centrální nařízení, které by tohle všechno sjednotilo a pravidla platila pro všechny stejně. Jedna délka karantény, stejná platnost testů a tak dále.

K tomu ale nemá EU pravomoci. Veřejné zdravotnictví je v rukou členských států, mimo jiné proto, že každý stát má jinak nastavené kompetence zdravotních pojišťoven a toho, co všechno platí (a o čem tím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].