Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Vesmírná divočina

Týdeník The New Yorker přišel minulý týden se zásadním odhalením. Zdá se, že nedávná cesta miliardáře Richarda Bransona na samu hranici vesmírného prostoru nebyla tak úplně bezstarostná, jak by se ze záběrů vysílaných jeho společností Virgin Galactic mohlo zdát.

Zaprvé, barvitý podnikatel a talentovaný marketér nedorazil ke startu ve skutečnosti na bicyklu, tyto záběry byly předtočené o týden dříve a měly pouze zvýraznit, že celá akce je opravdu strašně a absolutně cool.

Mnohem důležitější je ale zjištění, že během cesty piloti dvakrát řešili rozsvícené bezpečnostní kontrolky, v jednom případě se dokonce jednalo o červené varování nejvyššího stupně. Oslovení experti se úplně neshodují, jak moc velké nebezpečí posádce hrozilo, autor odhalení nicméně vzpomíná na diskuse s firemními experty, kteří se rozcházeli pouze v názoru, zda se mají piloti „po**lat strachy“ už při žluté, nebo až při červené kontrolce. Jisté je, že piloti v tomto případě strach ovládli a hnali stroj navzdory varování na hranice kosmu. Byli ostatně pod velkým tlakem, řídili v přímém přenosu, mělo se jednat o historicky první „turistický“ let do vesmíru a zásadní reklamu pro rozvoj zcela nové volnočasové aktivity pro bohaté.

Hrál se tudíž zřejmě vabank. Předčasný návrat na Zemi by celý nákladný podnikatelský záměr proměnil v trosky. Dokončený let naopak demonstruje, že člověk má pod kontrolou další dříve nebezpečnou činnost. Oceánská mořeplavba bývala kdysi jenom pro otrlé, zatímco dnes jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].