Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Riskujte, dokud to jde

S nejmladším českým miliardářem Janem Bednářem o vánočních nákupech, špinavých skladech a americkém snu

Jan Bednář
Jan Bednář

Blížící se Vánoce nám mohou pomoci vyjasnit, co vlastně děláte. Zkuste to v kostce popsat.

Komplet logistiku pro malé a střední e-shopy. Těch je v Americe čím dál víc. Každý tu něco prodává on-line. Jsou to takoví dnešní zlatokopové a my jim prodáváme lopaty. Tedy všechen servis, tak aby jejich zboží šlo třeba z výroby v Číně rovnou k jejich zákazníkům v Americe.

Píše se o vás jako o docela velké firmě. Co to znamená?

Když nepočítám Vánoce, což je extrém, tak normálně máme něco přes tisíc zaměstnanců a skoro sto tisíc metrů čtverečních skladů. E-shopů, s nimiž pracujeme, je kolem tisíce. A to všechno se každý rok zhruba zdvojnásobí.

Proč právě vám všechno roste? V čem jste jiní?

Asi v tom, že máme vlastní skladový systém. Sami jsme ho vyvinuli tak, aby přes něj naši zákazníci mohli všechno řídit. Mají od nás software na správu objednávek, řízení zásob, prognózování zásob… Když chtějí, tak na svoje zboží ani nemusí sahat. Vezmou svoje produkty, dají je nám a my je posíláme napříč celým světem. Nemusí investovat ani do skladů, ani do žádné podobné infrastruktury. Ani nemusí najímat lidi. Mohou ze dne na den vyrůst ze sta objednávek na sto tisíc. Říkáme tomu „enterprise logistics for start-ups“.

Na Floridu jste přijel před 12 lety jako student. Teď jste globální byznysmen. Co se stalo mezi tím?

U mě byl začátek docela nevinný. Zalíbilo se mi tady, a tak jsem hledal způsob, jak v Americe zůstat. Nejdřív jsem tu byl jen přes léto na jazykovém kurzu. Doma jsem hrával hokej a díky němu jsem se pak tady dostal na střední školu. Původně jsem si přivydělával tím, že jsem posílal věci do Česka. Všechno možné, co se tehdy nedalo u nás sehnat: oblečení, prádlo Victoria Secret, věci na hokej, lovecké hadry, pak i nějaká auta a větší záležitosti, třeba větráky na střechu. Cokoli, s čím mě někdo oslovil. Ihned jsem se do toho ponořil, protože jsem v tom viděl možnost vydělat peníze. Ale spíš jako student v Americe. Bral jsem to jako peníze na pivo, ne jako velký byznys.

Jasně, ale jak vznikne z posílání věcí do Česka miliardová firma?

Hodně pomohlo, když jsem se na univerzitě přihlásil do soutěže startupů a vyhrál jsem postup do jednoho akceleračního programu. Dostal jsem do firmy 25 tisíc dolarů a na rok zadarmo sklad. Respektive byly to spíš kanceláře, které někdo nechal nedostavěné, takže z nich šlo sklad udělat. Tam jsme fungovali první rok a půl. Nejdřív dost punkově, ale postupně to bylo míň a míň horší.

Kde vznikl prvotní nápad dělat to, co děláte teď?

Přivedla mě na to jedna místní firma, která si o nás přečetla v novinách. Mluvili o tom, že mají jako malá firma s logistikou samé špatné zkušenosti. Začal jsem to zkoumat, pročítat recenze. A ukázalo se, že to vážně nikdo nedělá dobře.

Co znamená „dělat dobře“ sklad?

Skvělá otázka. Sklad a všechno kolem něj je totiž fakt těžká věc, jen si to lidé zvenčí nedokážou moc představit. Je to dost komplexní problém. Pracuješ pro stovky nebo tisíce různých zákazníků. Mají různé výrobce, jiné produkty, různé velikosti, různé požadavky. S každým dalším zákazníkem složitost narůstá. Sklad pro dvě tři takové firmy jde zvládnout ještě relativně jednoduše. Každý, kdo v tom skladu dělá, tak ví, co který zákazník potřebuje. Ale jakmile je zákazníků 20 nebo 50 a ve skladu pracuje sto lidí, tak to už je vážně věda. Navíc skladník je typ práce, u které člověk moc dlouho nevydrží. Všechen byznys je potřeba nastavit procesně a softwarově tak, aby byl komplet nezávislý na lidech, kteří v něm pracují. Abys eliminoval riziko lidské chyby a aby mohl bez omezení růst, když je to třeba. Aby ta služba ve finále byla pro zákazníka lepší, než kdyby si ji zařizoval sám. To je strašně těžká věc.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].