Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Ubrzdíme to?

Co se bude dít, když v nemocnicích dojdou lůžka

Za týden plno? (Lékař Martin Nováček)
Za týden plno? (Lékař Martin Nováček)

Pro odhad vývoje kolem koronaviru platí v kolínské nemocnici triviální, ale osvědčený vzorec. „Máme jasně vypozorováno, že počet pacientů se každý týden zvedne zhruba o polovinu,“ vypočítává Martin Nováček, primář resuscitačního oddělení.

Ze svojí kanceláře s improvizovanou postelí jen odbočí doprava, tlačítkem otevře automatické posuvné dveře a na konci chodby už se rýsuje známý televizní obrázek posledních dnů – jednotka intenzivní péče s uspanými pacienty v nejtěžším stavu, složitými přístroji a personálem v izolačních oděvech a bílých holinkách.

Hned v prvním „boxu“ směrem ode dveří jsou volná poslední dvě lůžka. Dalších deset je obsazeno. Na sedmi jsou pacienti s koronavirem na plicní ventilaci, která už znamená velmi nejisté vyhlídky – podle zkušeností ze světa na umělém strojovém dýchání přežije jen něco málo přes polovinu pacientů. U dvou dalších nemocných Nováčkův tým teprve čeká na vyhodnocení testu, režim je tedy preventivně stejný jako v případě potvrzené nákazy. Na jinou nemoc než covid-19 se na celém oddělení léčí pouze jediný člověk, jehož box s lůžkem je také jako jediný otevřený.

„Zatím to zvládáme, a bude-li třeba, máme ještě tři lůžka v záloze,“ informuje mladý primář a rukou ukazuje kamsi za roh do dalších prostor nemocnice, která je ve středních Čechách největší a v péči o covidové pacienty i nejvytíženější. Slovo „zatím“ však Nováček patřičně zdůrazňuje. Jeho vzoreček signalizuje, že do poloviny listopadu může kolínská nemocnice narazit na svůj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].