Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Kafe se solí

Benny se rozhodl, že se staví. Vymyslel průhlednou záminku a teď je tady. Pozoruje Fanny, která je nervózní a hodně mluví. To je asi ráda, že ho vidí. Nebo se jí zdá trapný? Dáš si kafe? ptá se. Benny si dá. Fanny připraví, nalije, postaví, Benny osladí. Napije se – a už ví. Nasypal si do kávy sůl. Co teď? Když to řekne, bude trapný. Když to vypije, bude nejspíš taky trapný. Necháme tedy hlasovat čtenáře. Co má Benny udělat, aby nebyl trapný? A co na to Fanny? Hlasujte teď.

Mezitím se podíváme na sladko-slaný trend, který dobývá restaurace i samoobsluhy. Tam všude najdeme věci, které byly vždycky sladké. Jsou pořád, ale teď jsou zároveň taky slané. A když spolu může být sůl a cukr, proč ne Benny a Fanny?

Nastartoval to už před pár lety slaný karamel. Máslový karamel dochucený krystalky mořské soli ostré jako bríza, to bývala původně raritní delikatesa z francouzské Bretaně. Není přesně jasné, jak tahle výlučná chuť našla cestu do globálních koncernů. Ale stalo se, a už je ve zmrzlině Häagen-Dazs, v nápojích ve Starbucks, ba i ve Studentské pečeti.

Trend se dále vyvíjel: sůl se přidává také do čokolád a léto bude ve znamení sladko-slaných zmrzlin. Avokádová, řepná a se slanými preclíky například; nabízejí je různé malé značky, z českých třeba pražský zmrzlinář Angelato.

Jsou k tomu pochopitelně také (pseudo)teorie, proč se právě tyto protichůdné chuti dobře doplňují. Ale praxe je jako obvykle předčí: na (pseudo)kulinářských blozích lze najít recepty na brambůrky v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].